Bijelo Polje: Popunjeni kapaciteti kovid bolnice, brojke ne prikazuju realno stanje
Opšta bolnica Bijelo Polje

Epidemiološka slika zabrinjavajuća

Bijelo Polje: Popunjeni kapaciteti kovid bolnice, brojke ne prikazuju realno stanje

Epidemiološka situacija u Bijelom Polju je zabrinjavajuća. Broj oboljelih raste iz dana u dan, a bolnički kapaciteti u tom gradu su popunjeni. Iz te zdravstvene ustanove kažu da će povećati kapacitete, ali da se, boljom disciplinom, situacija može kontrolisati. Nadležni poručuju Bjelopoljcima i da zvanična staistika ne oslikava realno stanje u gradu.

Više od 300 zaraženih u tom gradu upozorava da je krajnje vrijeme da se riječ struke shvati ozbiljno.

Građani različito komentarišu situaciju, i dok jedni tvrde da poštuju mjere, drugi negiraju postojanje kovida među nama,.

U Opštoj bolnici na liječenju i posmatranju je 40 pacijenata, 19 ima potvrđeno prisustvo virusa dok ostali čekaju rezultate.

"Svi pacijenti na liječenju su u stabilnom stanju, odnosno svi hospitalizovani imaju srednje tešku kliničku sliku, a sinoć smo zabilježili jedan smrtni slučaj", saopštio je Milan Veličković, PR Opšte bolnice u Bijelom Polju, u intervjuu za TVCG.

Postojeći kapaciteti bolnici u kovid bolnici su popunjeni, te slijedi dopunjavanje kreveta.

"Kapaciteti u ovom trenutku su 40 kreveta, a očekuje se dopunjavanje još 10 postelja. Kadrovski i tehnički smo opremljeni i u ovom trenutku možemo odgovoriti pandemiji koronavirusa", ističe Veličković, u razgovoru sa TVCG.

Iz epidemiološke službe Doma zdravlja u tom gradu ističu da imaju pune ruke posla, odnosno da građani svakodnevno dolaze sa simptomima kovida i traže ljekarsku pomoć.

Doktori naglašavaju da trenutne brojke nisu odraz realne slike, odnosno da svi sa simptomima nisu testirani.

"Broj pozitivnih slučajeva svakodnevno raste, iako rezultati nekad kasne, tako da imamo broj manji broj zaraženih nego realno", kazala je Ifeta Erović iz Doma zdravlja u Bijelom Polju.

Poručuje da testova ima u dovoljnom broju.

Prema podacima zdravstveno sanitarne inspekcije 159 građana Bijelog Polja je u samoizolaciji, međutim takođe ističu da je to mjera koja se najviše krši. 

"Ono što najviše pacijenti izbjegavaju jeste izolacija i ne prijavljivanje simptoma virusa"; pojašnjava Erović.

Inspekcijske ekipe najviše kontrolišu ugostitelje i građane. 

U posljednjih 15 dana podnijete su dvije prijave protiv ugostitelja koji nisu nosili zaštitne maske, te su još jednom apelovali na sve da pošptuju mjere NKT-a inače će biti primorani da podnose i krivične prijave.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.