Predsjednički izbori u SAD: Rekordan rani odziv na izborima, redovi na biračkim mjestima u Teksasu i Džordžiji
Rekordan rani odziv na biraličkim mjestima

Predsjednički izbori u SAD: Rekordan rani odziv na izborima, redovi na biračkim mjestima u Teksasu i Džordžiji

Stanovnici Teksasa u utorak su se pridružili milionima Amerikanaca koji glasaju ranije u rekordnom obimu. Ispred biračkih mjesta u velikim gradovima mogli su se vidjeti i redovi. Tri nedelje uoči izbora, Amerikanci su lično ili poštom već ubacili više od 10 miliona glasačkih listića širom zemlje.

Prema snimcima sa društvenih mreža, dugi redovi mogli su se vidjeti ispred biračkih mjesta u velikim gradovima kao što su Hjuston i Dalas, navodi Rojters.

"Živim ovdje 13 godina i nikada nisam čekala u redu da glasam", napisala je jedna korisnica Tvitera i postavila snimak birača kako čekaju u redu, sat i po prije otvaranja birališta u gradu Perlend, blizu Hjustona.

U Džordžiji, gdje je rano glasanje počelo u ponedeljak, pojedini građani su čekali pet sati ili duže da glasaju. U toj državi se osim za predsjednika SAD, birači izjašnjavaju i o kandidatima za dva mjesta u Senatu.

Na pojedinim lokacijama je bilo kašenjenja zbog problema sa glasačkim mašinama, navele su grupe za biračka prava. Slični problemi doveli su i do velikih kašnjenja tokom primarnih izbora u junu, prenosi Glas Amerike.

Tri nedelje uoči izbora, Amerikanci su lično ili poštom već ubacili više od 10 miliona glasačkih listića širom zemlje, pokazuju podaci koje je prikupio Američki izborni projekat.

Birači u većini američkih država i u prestonici Vašingtonu imaju mogućnost da ranije glasaju na biračkim mestima. U mnogim državama su, zbog pandemije koronavirusa, prošireni i kriterijumi za glasanje poštom.

Oštra borba za Bijelu kuću i kontrolu nad Kongresom podstakla je mnoge Amerikance da ranije glasaju i tako izbjegnu gužve na dan izbora. U istom periodu 2016. godine, oko 1,4 miliona Amerikanaca glasalo je ranije.

Podršku većine birača u Teksasu i Džordžiji obično imaju republikanski kandidati, ali je ove godine izborna trka između predsjednika Donalda Trampa i demokratskog kandidata Džoa Bajdena u tim državama tjesnija.

Tramp je 2016. godine pobijedio u Džordžiji sa šest odsto razlike, a u Teksasu sa devet odsto. Međutim, prema anketama, Bajden i Tramp su ove godine gotovo izjednačeni u Džordžiji, dok predsjednik ima manju prednost u Teksasu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.