Kako perete zube? Mladi stomatolog tvrdi da je ovo najpravilniji način
Ilustracija

Kako perete zube? Mladi stomatolog tvrdi da je ovo najpravilniji način

Kako nanosite pastu na četkicu za zube?

Pretpostavljamo da se vodite količinom koju nam serviraju reklame, upravo onom "dozom" paste koja prati dužinu četkice. Ima logike, priznajemo, ali vjerojatno ste čuli da je taj način potpuno pogrešan.

Količina paste koja prelazi zrno graška prosto je pretjerana za jedno pranje zuba, upozorava Health.

A kako danas sve počinje i završava se upravo na društvenim mrežama, i stručnjaci su svoja znanja preselili tamo, pa šire poruke koje bi konačno korisnicima ukazale da je vrijeme za neke promjene, piše Slobodnadalmacija.

Doktor Gao Ju Teh, malezijski zubar koji živi i radi u Londonu, podijelio je na TikToku besplatan savjet, a njegov je video pogledalo čak 6 miliona ljudi. Teh upoređuje količinu paste iz reklame s onom koju preporučuju stomatolozi, a poslao je i poruku svim roditeljima kad je u pitanju četkanje zuba naših najmlađih - dovoljna je količina paste jednaka zrnu pirinča.

Sve što je napomenuo u videu koji je već postao viralan, piše i na pakovanjima pasti za zube. Ali, ponekad je najlakše voditi se naučenim, čak i kad je - pogrešno.

"To je zato što fluorid, kad se konzumira u većim količinama, može da izazove zubnu fluorozu", upozorava stručnjak.

Riječ je o razvojnom poremećaju u zubima (gleđi) i kostima koji nastaje zbog prekomernog unošenja fluorida u organizam tokom razvoja. Baš zato treba da pazite s količinom paste za zube koju koriste najmlađi.

Odraslima ne treba količina veća od zrna graška.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.