Nadležni zajedno hitno da riješe probleme roditelja
Udruženje Roditelji

Nadležni zajedno hitno da riješe probleme roditelja

Udruženje Roditelji obratilo se danas nadležnima tražeći da se hitno riješe ključni problemi koji kako navode u saopštenju, trenutno tište roditelje u Crnoj Gori.

Dopis su uputili predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću, predsjedniku Vlade Dušku Markoviću, predsjedniku NKT-a Milutinu Simoviću, kao i ministrima prosvjete i zdravlja Damiru Šehoviću i Kenanu Hrapoviću.

"Iako vjerujemo da biste ovoga morali i sami biti svjesni, udruženje Roditelji ima potrebu da vam skrene pažnju na probleme roditelja u Crnoj Gori koji iz dana u dan postaju sve kompleksniji. Zato želimo da vas obavijestimo, da u našoj zemlji postoje roditelji koji: rade i zarađuju za svoju porodicu i pokušavaju da obezbijede osnovne životne potrebe u ovim teškim vremenima, imaju djecu do 12 godina starosti koja idu u školu, imaju mlađu djecu koja idu u vrtić ili školu po modelu koji predviđa boravak od po sat i po do dva, djecu ne šalju u vrtić jer poštuju preporuke institucija da ih ne dovode u predškolske ustanove da bi se koronavirus manje širio, imaju djecu u 1.2.3.4.5.6. razredu koja prate online nastavu od kuće (za sada u Nikšiću i Pljevljima),  imaju djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, a koja čak ni ako imaju 13. 14. 15… godina ne mogu sama da prate nastavu na daljinu, i asistente u nastavi imaju samo na daljinu, sami podižu djecu tj. samohrani su roditelji i suočavaju se sa svim prethodno navedenim sami, rade u institucijama koje su bile izuzete sa lista za plaćeno odustvo prethodnih mjeseci i pokušavali su da iznađu načine porodične organizacije dok državu, čiji su građani i poreski obaveznici nije briga za njih, nemaju novca da obezbijede internet i uređaje za praćenje online nastave za djecu", navodi se u dopisu.

Iz Udruženja su pomenute nadležne zamolili da svako u svojoj nadležnosti učini da roditelji čija djeca prate online nastavu u opštinama u kojima važe posebne mjere uvedene zbog korone, imaju pravo na plaćeno odsustvo.

"Molimo vas da bude donijeta posebna mjera koja će to pravo da omogući i da ne dozvolite da se, kao u prethodnom periodu (avgust – septembar), prebacuje odgovornost i ignorišu ovi životni problem koji tište ogroman broj roditelja u Crnoj Gori. Molimo vas da jasno i precizno bude napisana mjera da roditelji djece do 12 godina (porodični zakon ne dovoljava da dijete mlađe od tog uzrasta boravi bez nadzora starije osobe), koja ne pohađaju nastavu u školama, imaju pravo na plaćeno odsustvo i da država obezbijeđuje subvencije za njihove zarade. Razumijemo da je kompletna ekonomija u problemu ali će biti u još većem jer će roditelji ostajati bez posla,a  ovakvo ponašanje institucija se nastavi", navode iz Udruženja.

Dodaju da bi roditeljima djece sa smetnjama u razvoju, koji imaju osnovce i srednjoškolce, trebalo da bude omogućeno plaćeno odsustvo u toku trajanja online nastave jer nije bitno koliko godina imaju, već je važno samo to da ne mogu da prate samostalno online nastavu.

Osim toga, ističu da treba da se uradi sve što je moguće, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete da u školama, koje budu održavale nastavu u učionicama, bude obezbijeđen produženi boravak za djecu najmanje prvi razred, i da on bude u trajanju do 16 časova, kako bi roditelji mogli da rade i obavljaju svoje poslovne obaveze.

"S tim u vezi predlažemo da se obezbijedi dodatna radna snaga odnosno da se zaposle prosvjetni radnici koji bi mogli da budu podrška ovom cilju", kažu iz Udruženja.

Ističu da je potrebno i da se hitno definiše spisak porodica koje ne mogu da obezbijede internet i uređaje za praćenje nastave kod kuće i da im se omogući takav vid podrške.

"Nadamo se da ćete konačno prepoznati važnost ovih ključnih problema koji tište roditelje u vašoj i našoj zemlji u ovom trenutku i da ćete pod hitno nešto uraditi da se oni rješavaju, jedan po jedan. Vjerujemo u vašu volju, i pozivamo vas na djelovanje", zaključuje se u dopisu.

Udruženje Roditelji se i u prethodnom periodu više puta obraćala nadležnima povodom svih ovih problema sa kojima se suočavaju roditelji, ali ništa konkretno nije urađeno u toku prethodna dva mjeseca.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.