Da bi proizvod nosio naziv viršla mora biti napravljen od komada čistog mesa
ilustracija

Novi standard u Srbiji

Da bi proizvod nosio naziv viršla mora biti napravljen od komada čistog mesa

Da bi proizvod nosio naziv viršla mora biti napravljen od komada čistog mesa, i u njemu ne može biti mehanički separisanog mesa, ograničen je sadržaj belančevinastih proizvoda do dva odsto, može se dodati so za salamurenje, od aditiva antioksidansi, pored toga ništa više ne može da se doda. To je pravilnik koji važi od 1. marta ove godine u Srbiji a sada su proizvodi koji nose naziv viršla daleko kvalitetniji, kaže Tamara Penjić iz Saveza tehnologa u industriji mesa, izvršna direktorka Carnexa.

Ona dodaje i da ostali, slični prioizvodi, ne podležu tim standardima. Što se tiče upotrebe mesa domaćih uzgajivača, Penjić naglašava da se svi prerađivači u Srbiji trude da koriste domaće meso, da je kod nekih proces gajenja i prerade objedinjen, ali i da neki imaju potrebe za uvozom. Ona savjetuje potrošačima da pažljivo čitaju deklaraciju na mesu i mesnim prerađevinama kako bi se uvjerili u kvalitet i sastav onoga što kupuju.

Novi standardi za oznaku posno podrazumijevaju da proizvodi koji nose tu oznaku, od sada ne smiju imati ni pomoćna sredstva niti bilo koji dodatni sastojak, tipa aditiiva, aroma i enzima ne može da bude poreklom od toplokrvnih životinja.

Za oznaku bez glutena pojašnjava da je gluten proteinska frakcija pšenice, raži ili ovsa, i da po prirodi samo meso ne može da ga sadrži, ali može prerađevina ako se u nju dodaju određeni sastojci koji sadrže gluten.

Zbog osoba koje su alergične na gluten, važno je, ističe Penjić, da svaki proizvođač napiše na deklaraciji sastav proizvoda, i pored naziva istakne i da je bez glutena ili da u proizvodu postoje neki alergeni.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.