Kon: Uvođenje vanrednog stanja za sada nije opcija
Predrag Kon

Kon: Uvođenje vanrednog stanja za sada nije opcija

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da uvođenje vanrednog stanja u Srbiji za sada nije opcija i da se o tome ne razmišlja, odnosno da će od ponašanja građana zavisiti u kom će se pravcu razvijati epidemiološka slika.

U narednim danima on očekuje da će doći do povećanja aktivnosti virusa i da će dnevno biti trocifren broj zaraženih, mada bi taj broj trebalo da bude ispod 200. 

Kako je Kon rekao za RTS, najveći broj zaraženih je u Beogradu, a za sada procjena da se oko pet procenata zaraženih "preliva" iz okruženja, dok je najveća transmisija bolesti u populaciji starosti 20 do 40 godina. 

Kon je dodao da je prošle nedjelje koronavirus otkriven u 25 škola, ali da su sve sporadični slučajevi koji se dobro nadziru.

"Ako ne uspijemo da zadržimo dobar nadzor u školama, onda može doći do restriktivnih mjera u nekim školama, ali to trenutno nije opcija. Ako dođe do pogoršanja, u nekim školama nije nemoguće da se pređe na onlajn nastavu, ali se to ne odnosi ne sve škole", rekao je Kon. 

Na pitanje o lijeku "remdesivir" koji je od danas dostupan i u Srbiji, Kon je objasnio da on ne pomaže u samom suzbijanju epidemije, već da eventualno može da pomogne već oboljelima, i ponovio da zato "infektolozi insistiraju da se o tome ne govori mnogo", ali da je svakako "dobro što je prisutan".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.