"Nema potrebe za ekstra kovid bolnicama"

Begić: Situacija u Podgorici zabrinjavajuća, zaključavanje ukoliko se ovakav trend širenja pandemije nastavi

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić kazao je da je situacija u Podgorici izuzetno zabrinjavajuća, i da ukoliko se nastavi ovakav trend rasta oboljelih, za realno je očekivati zaključavanje Glavnog grada koje kako je naglasio nikom nije u interesu.

"Broj trenutno hospitalizovanih pacijenata od kovida je 303, i to 62 pacijenta u Kliničkom centru Crne Goreod kojih su 17 životno ugroženi", kazao je Sreten Kavarić, direktor Interne klinike Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

Dodao je da su dva kovid pacijenta djeca smještena u Institutu za bolesti djece i da je sa njima jedna majka pratilja, naglašavajući da su svi dobrog opšteg stanja. U Institutu za onkologiju je jedan pacijent, dok su dva pacijenta smještena na Klinici za neurohirurgiju.

"U bolnici u Baru smješteno je 39 kovid pacijenta, od toga njih sedam je smješteno na odeljenje Intezivne njege te se može reći da su životno ugroženi. U Beranama je smješteno 57 pacijenata, od toga sedam sa teškom kliničkom slikom, dok je u Nikšiću smješteno 65 pacijenata, od toga šest sa teškom kliničkom slikom. U posebnoj bolnici u Brezoviku su stacionirana 33 pacijenta svi stabilnog zdravstvenog stanja, dok se u privatnoj zadravstvenoj ustanovi "Kodra" nalazi šest pacijentkinja, četiri porodilje i dvije trudnice, svi stabilnog zdravstvenog stanja. U bolnici u Pljevljima je 27 pacijenata dok je u Bijelom Polju hospitalizovano 14 pacijenata svi dobrog opšteg stanja", poručio je Kavarić.

kavaric

Sreten Kavarić, Foto: PR Centar

Kavarić je saopštio da je rad sa hospitalizovanim pacijentima izuzetno komplikovan, jer projekcije govore da na 100 oboljelih kovid pacijenata dolazi do 20 potencijalnih zdravstvenih radnika, od čega njih 15 sa srednjom kliničkom slikom, dok projekcije pokazuju da petoro inficiranih može dobiti izuzetno tešku kliničku sliku.

"Neprekidan rad ekipa na Internoj klinici i Infektološkoj klinici predstavljaju velike izazove i napore za ekipe koje rade sa natježe oboljelim pacijentima. Onaj dio građana koji poštuje mjere NKT-a je omogućio da imamo primjetan pad u broju oboljelih, dok onaj dio građana koji ne poštuje mjere nije shvatio da je koronavirus među nama, i da od njega niko nije zaštićen", naglasio je Kavarić i dodao da niko još nije razvio procjenu imuniteta na virus, a da je infekcija već pokazala da je izuzetno fatalna.

"Posmatrajući situaciju sa virusom u regionu i u čitavom svijetu može se primijetiti da se virus opet širi, i da nas vjerovatno očekuje novi talas pandemije", poručio je Kavarić.

Epidemiološka situacija u Podgorici zabrinjavajuća

Na pitanje da li će u Podgorici doći do pooštravanja mjera od ponedeljka, Begić je kazao da konstantno visok broj zaraženih, može dovesti do zatvaranja ugostiteljskih objekata i zabrane kretanja posle 22 časa.

"Nikom nije u interesu ni zaključavanje građana ni objekata, te još jednom apelujem da građani Podgorice strogo poštuju mjere NKT-a kako bismo spriječili širenje pandemije", poručio je Begić i dodao da nikad nije kasno za sprječavanje zaraza.

Begić se osvrnuo i na predstojeće slavljenje slava, poručivši im da proslave mogu biti poligon za širenje virusa, podsjetivši i na saopštenje Mitropolije crnogorsko-primorske koja je apelovala na svoje vjernike da slave proslavljaju u porodičnom okruženju.

Na konstataciju da su registrovani oboljeli u školama širom Crne Gore, Begić naglašava da oboljenje nije primijećeno u školi, odnosno da obrazovna ustanova nije primijećena kao mjesto u kojem je došlo do širenja pandemije, već da su svi zaraženi registrovani kao uvezeni slučajevima.

"Virus se raširio u zajednici a ne u školi, što je prioritetno imajući u vidu da se škole neće zatvarati", ističe Begić i dodaje da dok god učenici nose maske i poštuju mjere što je imperativ u radu obrazovnih ustanova većeg širenja pandemije neće biti.

begic

Senad Begić, Foto: PR Centar

Begić je pojasnio da se za sada nije razmatralo o prelasku na online nastavu, međutim dodao je da to postoji kao solucija onog trenutka kada nastava postane neizvodiva, odnosno da ukoliko dođe do toga da 30 odsto odeljenja ili škole bude u samoizolaciji dolazi do prelaska na alternativni vid nastave.

Na pitanje kada će biti otvorena laboratorija za PCR testiranje u KCCG, i koliki će biti njeni kapaciteti Kavarić pojašnjava da je za sada stiglo 400 ELISA testova na antitijela, a što se PCR testova tiče poručio je da su stigli, međutim da carinska procedura još nije završena i da testovi čekaju na granici.

"Što se tiče čekanja na rezultate PCR testova, rezultati se čekaju najviše dva ipo do tri dana", ističe Begić dodajući da se vrijeme čekanja određuje prema broju pristiglih testova u laboratorije Instituta, i da se radi na testiranju i rezultovanju pacijenata koji pokazuju težu sliku.

"U narednom periodu može doći do povećanog broja smrtnih slučajeva od kovida, posebno imajući u vidu da određena naučna istraživanja međusobno povezuju postojanje vitamina D i smanjene smrtnosti od koronavirusa, odnosno da prolaskom sunčanih dana koji su za nama postoji opasnost od povećanja broja smrtnih slučajeva", pojašnjava Begić.

Dodao je da povećan uzrok smrtnosti mogu biti i loš vazduh i formiranje "super infekcija" odnosno kombinacije zaraze sezonskim gripom i koronavirusom.

"Nema potrebe za ekstra kovid bolnicama"

Na pitanje šta je bilo sa potencijalnim Kovid bolnicama najavljivanim u prvom talasu pandemije, ističući kao jednu od takvih "Bemax" arenu, Kavarić pojašnjava da je za pacijente sa srednje teško oboljelom slikom ljepše, pristupačnije i ugodnije da se liječe u svojim domovima ukoliko za to postoje uslovi.

"Svi oboljeli su u konstantoj komunikaciji sa ljekarima, i redovno se prati njihovo stanje, a ukoliko se primijeti pogoršanje stanja, organizuje se bezbjedan transport do bolnice", pojašnjava Kavarić, naglašavajući da za ekstra kovid bolnicama još nema potrebe, jer ni kapaciteti redovnih bolnica nisu ispunjeni.

"U slučaju neophodnosti za kovid bolnicom, u roku od 24 časa može biti opremljena za rad", zaključio je Kavarić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.