Bečić: Mnogo posla pred nama, do kraja sedmice će biti završeno formiranje svih poslaničkih klubova
Aleksa Bečić

Bečić: Mnogo posla pred nama, do kraja sedmice će biti završeno formiranje svih poslaničkih klubova

Predsjednik parlamenta Aleksa Bečić očekuje da do kraja sedmice bude završeno formiranje svih poslaničkih klubova, nakon čega se stiču uslovi za početak praktičnog rada najvišeg zakonodavnog doma.

"Nadam se da će se ovaj proces konstituisanja završiti zaključno sa ovom sedmicom da bi samim početkom nastupajuće sedmice imali i konsultacije, nakon toga u kratkom roku i predlog svih klubova poslanika o članovima Administrativnog odbora tako da što se mene tiče intencija će biti da to bude što je prije moguće”, kazao je Bečić za Vijesti.

Potom bi Administrativni odbor trebalo da utvrdi predlog odluke o izboru svih ostalih odbora. Dosada je formirano osam poslaničkih klubova:

DPS-ov, Demokratskog fronta, koji čine Nova sprska demokratija, Demokratska narodna partija, Prava Crna Gora I Radnička partija , Klub poslanika Pokreta za promjene, potom Socijalističke narodne partije, kao i klubovi lista „Crno na bijelo“ koju predvodi URA, Demokrate - Demos - „Mir je naša nacija“ te klub u kome su poslanici ,SDPa - Albanske koalicije „Jednoglasno“ i Socijaldemokrata.

 Zasad se ne zna kom klubu će se priključiti Nik Đeljošaj iz Albanske koalicije „Nik Đeljošaj - Genci Nimanbegu“, Ujedinjena Crna Gora i još neke manje partije. Klub još nije formirala ni Bošnjačka stranka, koja ima tri poslanika, pa to može uraditi samostalno.

„Posla je dosta pred nama i zato se ja zalažem da budemo najefikasniji mogući“, kazao je Bečić.

Evropska komisija je u posljednjem izvještaju o Crnoj Gori, objavljenom ove sedmice,sugerisala novom parlamentu da pronađe široki međustranački i društveni konsenzus i da u praksi pokaže posvećenost crnogorskom programu reformi EU, prije svega u poglavljima 23 i 24.

EK prije svega traži aktivno i konstruktivno učešće svih partija kako bi se poboljšala parlamentarna odgovornost i nadzor izvršne vlasti.

U tom dijelu Bečić poseban značaj vidi u kontrolim konsultativnim saslušanjima u parlamentu, ali i moguću tačku spoticanja.

“Vi imate i zanimljivih momenata u svemu tome, kod parlamentarnih istraga i formiranja anketnih odbora. Po poslovniku je predsjednik anketnog odbora iz opizicije, sada imate ovaj momenat tranzicije, same kohabitacije tako da može biti mnogo zanimljivosti”, kazao je Bečić za Vijesti.

Uprkos svemu, Bečić očekuje konstruktivnu saradnju svih poilitičkih aktera. Ima i jasna očekivanja od toga šta bi trebalo da bude tema prvi skupštinskih sjednica koje očekuje u drugoj polovini oktobra.

“Pomirenje CG i zatvaranje onih pitanja koja su nas opterećivala, posebno kada govorimo o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti, ekonomske reforme i sve ono što očekujemo kao akciju od same Vlade i naravno stvaranje preduslova za borbu protiv korupcije i kriminala”, kazao je predsjednik Parlamenta Crne Gore

Iako Skupstina s radom može početi i prije formiranja Vlade, što ranije konstituisanje izvršne vlasti doprinijelo bi svakako efikasnijem sprovodjenju već postavljenih ciljeva nove većine

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.