Državnoj kasi fali najmanje 511 miliona eura, očekuje se povećanje duga
Ilustracija

Ministarstvo finansija

Državnoj kasi fali najmanje 511 miliona eura, očekuje se povećanje duga

Državnoj kasi u narednoj godini nedostajaće najmanje 511 miliona eura, ali će ta cifra najvjerovatnije biti veća zbog ekonomske i finansijske krize, pišu Vijesti.

U Ministarstvu finansija su kazali za Vijesti da je u toku priprema nacrta zakona o budžetu za narednu godini, pa će se konačni podatak o novcu koji fali znati kada se zakon usvoji.

“Prema posljednjim projekcijama nedostajućih sredstava utvrđenim Smjernicama makroekonomske i fiskalne politike za period od ove do 2023. godine, u narednoj godini nedostajaće 511,1 miliona eura. Nedostajuća sredstva biće obezbijeđena zaduženjem na domaćem i ino tržištu”, odgovorili su u Ministarstvu finansija koje čeka dolazak novog ministra.

Iz Ministarstva su rekli da, imajući u vidu postojeću ekonomsku i finansijsku situaciju u državi, vjerovatno će se raditi nove projekcije u narednom periodu.

Podaci Ministarstva finansija pokazuju da državu naredne godine čeka otplata oko 405 miliona eura dugova, od čega je 349,51 miliona dug prema strancima, dok je 55,48 miliona eura domaći dug. Na mjesečnom nivou najveća suma na naplatu dolazi u martu naredne godine kada se strancima mora vratiti 244,52 miliona eura.

U ovoj godini ukupna otplata dugova je 539,6 miliona eura, a najveći dio tog novca je otplaćen u martu u iznosu od oko 360 miliona.

Ministarstvo se prije korona krize, odnosno u septembru prošle godine, zadužilo za vraćanje starih dugova u ovoj godini. Zakonom o budžetu za ovu godinu bilo je projektovano da nedostaje 590 miliona eura, ali je ta cifra uvećana još 340 miliona eura.

Iako su pali svi prihodi i očekuje se drugi rebalans budžeta buduće vlade, iz Ministarstva finasija poručuju da se sve obaveze redovno servisiraju.

“I pored niže naplate prihoda od planirane, sve budžetske obaveze servisiraju se shodno redovnim zakonskim obavezama, odnosno, definisanoj potrošnji utvrđenoj rebalansom ovogodišnjeg budžeta. Tome svjedoče i redovni izvještaji Ministarstva finansija o izvršenju rashoda budžeta koji su javno dostupni”, kazali su iz tog Vladinog resora.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.