Kontroverzni avion u kojem je stradalo 346 osoba će ponovo poletjeti?
Ilustracija

Nijedan avion ovog tipa nije letio još od marta 2019. godine

Kontroverzni avion u kojem je stradalo 346 osoba će ponovo poletjeti?

Kompanija Rajaner saopštila je da očekuje da će kontroverznom avionu Boing 737 maks biti dozvoljeno da ponovo leti u SAD u narednih mjesec dana.

Šef avio-kompanije Edi Vilson rekao je da se nada da će isporuku aviona započeti početkom sledeće godine.

Nijedan avion ovog tipa nije letio još od marta 2019. godine nakon što su problemi s njegovim softverom bili povezani sa padovima u Indoneziji i Etiopiji, u kojima je poginulo 346 ljudi.

Pored nenadoknadivih ljudskih žrtava, kompanija trpi i finansijske probleme, prenosi BBC.

Prije zabrane leta, kompanija Rajaner je naručila 135 ovih letjelica.

"Nadamo se da će prvi biti dopremljeni početkom 2021. godine", rekao je Vilson za irsku radio stanicu Njuztok.

Istražitelji su rekli da su za nesreće krive greške u sistemu kontrole leta 737 maks, na čijoj popravci Boing radi već mjesecima kako bi udovoljio bezbjednosnim zahtjevima.

Vilsonova izjava uslijedila je nakon što je Američka Savezna uprava za civilno vazduhoplovstvo (FAA), izdala nacrt izvještaja o revidiranim postupcima obuke za 737 maks.

FAA, koja je prošle nedjelje obavila probne letove, pozvala je na komentar zainteresovane strane, sa rokom do 1. novembra.

Agencija za vazduhoplovnu bezbjednost Evropske unije (EASA), koja je započela sopstveni program bezbjedonosnog testiranja ovog aviona prošlog mjeseca, tvrdi da odobrenje FAA neće automatski značiti da se avion u Evropi smatra plovidbenim.

Prošlog mjeseca, američka kongresna istraga oštro je kritikovala i Boing i FAA. U izveštaju su optuženi i za "kulturu prikrivanja" u Boingu i "krajnje nedovoljan nadzor" od strane FAA.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.