Tramp primio lijek razvijen iz abortiranog fetusa
Donald Tramp

Tramp primio lijek razvijen iz abortiranog fetusa

Jedan od lijekova koje je američki predsjednik Donald Tramp uzeo tokom liječenja od korona virusa razvijen je pomoću ljudskih stanica dobijenih iz abortiranog fetusa.

Lijek je koktel monoklonskih antitijela koje je razvio Regeneron, Tramp je primio infuziju od 8 grama, a sam lijek nije odobren.

Matične stanice korišćene za razvoj lijeka poznate su kao HEK-293T stanice, a izvorno su ekstrahirane iz bubrega embriona nakon abortusa koji je u Nizozemskoj izveden u sedamdesetim godinama prošlog vijeka.

Tramp dosljedno nastoji ograničiti pristup pobačaju, a jedan od njegovih najnovijih pokušaja je i nominacija konzervativne katoličke sutkinje Ejmi Koni Baret u Vrhovni sud.

Trampova republikanska stranka se izričito protivi istraživanju embrionalnih matičnih stanica te poziva na zabranu federalnog finansiranja istraživanja navedenih.

Tramp je već ograničio takva istraživanja 2019. kada je njegova administracija pauzirala finansiranje naučnika koji rade na studijama tog tipa.

"Zaustavili smo federalno finansiranje istraživanja fetalnog tkiva. Zauzimamo stav pred lobistima abortusa kao nikada do sad", rekao je Tramp početkom ove godine. 

Portparol "Regenerona" Aleksandra Bovi rekla je da kompanija ne smatra sporne HEK-293T stanice tkivom.

"Stanice se slobodno dijele u laboratoriju te ove koje su nam danas dostupne ne smatramo fetalnim tkivom i inače nismo koristili fetalno tkivo", kaže Bovi. 

Razvoj koktela sa 450 miliona dolara podržala je "Barda", institucija u sklopu tamošnjeg ministarstva zdravstva zadužena za istraživanja i razvoj biomedicine. Nije dostupan javnosti i do danas je testiran tek na 275 ljudi.

Podsjetimo, Trampova administracija sistematski je radila na ograničavanju pristupa abortusu u Sjedinjenim Američkim Državama. 

"Žudim za danom kada Roe v. Wade bude dio istorije", referirao se potpredsjednik SAD Majk Pens na odluku Vrhovnog suda iz 1973. koja ženama omogućava legalan abortus.

Index.hr 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.