Poreska uprava za devet mjeseci pokrenula 89 stečajnih postupaka
Poreska uprava

Poreska uprava za devet mjeseci pokrenula 89 stečajnih postupaka

Poreska uprava je od početka ove godine Privrednom sudu predala 76 prijedloga za otvaranje stečajnog postupka zbog poreskog duga, saopštili su Pobjedi iz ove institucije.

Za devet mjeseci ove godine otvoreno je 89 stečajnih postupaka, a dio je posljedica lanjskih prijedloga.

Prijedlozi

Ove godine podnijeli su znatno manje prijedloga za stečaj nego lani.

"Prošle godine Poreska uprava predložila je uvođenje stečaja kod 567 poreskih obveznika, a ove godine je poslala 76 prijedloga", objasnili su iz Poreske uprave i istakli da je Privredni sud uvažio veliki broj njihovih prijedloga, prenosi Pobjeda.

Iz ove institucije navode da je privredni sud postupajući po prijedlozima PU, lani otvorio stečaj kod 502 obveznika, a ove godine kod 89.

Oni navode da je s početkom pandemije kovid-19 Privredni sud prilagodio svoj rad epidemiološkoj situaciji, pa se to odrazilo i na dinamiku predlaganja stečaja od strane Poreske uprave.

"Ali ovu mjeru predviđenu planom za upravljanje poreskim dugom sprovodićemo u kontinuitetu i to kod svih obveznika kod kojih primjenom ostalih mjera ne bude moguće naplatiti dug", objasnili su iz Poreske uprave.

PU je, zbog specifičnog rada Privrednog suda usljed pandemije, bila privremeno obustavila podnošenje prijedloga za uvođenje stečaja kod dužnika, ali ih je pripremala. Naveli su da je pandemija rezultirala odlaganjem naplate potraživanja od 45 miliona eura.

Naplata

Ove godine PU je naplatila blizu 11 miliona eura poreskog duga, a od početka primjene Zakona o reprogramu poreskog potraživanja 74,9 miliona eura. Od toga je od pravnih lica naplaćeno 60,2 miliona, od fizičkih blizu 9,9 miliona, a od lokalnih preduzeća i javnih ustanova blizu 4,87 miliona eura. Naplata reprogramiranih obaveza u ovom momentu iznosi 71,58 odsto u odnosu na dospjele poreske obaveze.

PU je na kraju prošle godine prijavila 378 miliona eura poreskog duga, što je za oko 20 miliona eura manje nego na kraju 2018.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.