Dobar san nas štiti od pada imuniteta: Pet načina da se dobro naspavate
Ilustracija

Dobar san nas štiti od pada imuniteta: Pet načina da se dobro naspavate

Dnevni odmor i noćni san štite nas od pada imuniteta, pomaže u oporavku nakon treninga, spašava od dekoncentracije, te čuva ljepotu naše kože i bitan je kod gubljenja kilograma.

Kako da se dobro naspavate?

Koliko god to bilo teško, pokušajte dva sata prije spavanja da izbjegavate mobilne uređaje i računare. Plava svjetlost koju emitiraju elektronski uređaji snižavaju nivo melatonina, hormona koji je odgovoran za osjećaj pospanosti.

Alarm

Zamjenite telefon klasičnim satom sa alarmom. Neka vas on umjesto telefona budi svakog jutra. Ovaj alarm nema opciju “snooze” što je odlična vijest jer odgađanje buđenja za 10-ak minuta.

Spavanje uz TV

Pokušajte da ne zaspite ispred TV uređaja. Studija o spavanju je pokazala da ćete da se sigurno tokom noći barem jednom probudie i upravo takav isprekidani san dovodi do lošeg kvaliteta spavanja.

Temperatura

Idealna temperatura u vašoj spavaćoj sobi je između 18 i 20 stepeni.

Večera prije spavanja

Najbolji večernji obroci sadrže triptofan, esencijalnu aminokisjelinu koja pomaže lučenju hormona serotonina. Upravo on uspješno reguliše spavanje.

Dušek

Koliko je star vaš dušek? Ako je stariji od 10 godina, vrijeme je za šoping, pišu Novosti.

Krevet s pravilnom potporom osiguraće vam da se manje okrećete u toku noći, manje se budite, a samim tim osjećaćete se odmornije kad ustanete.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.