Đukanović - Popa: Izvještaj realan prikaz stanja u državi, nova vlast ima punu podršku u nastavljanju evropskog puta
Đukanović i Popa na sastanku

Ambasadorka EU uručila Izvještaj Predsjedniku Crne Gore

Đukanović - Popa: Izvještaj realan prikaz stanja u državi, nova vlast ima punu podršku u nastavljanju evropskog puta

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je šeficu Delegacije EU u Podgorici Oanu Kristinu Popu, koja mu je uručila Izvještaj Evopske komisije o napretku Crne Gore.

Ambasadorka Popa je uz zahvalnost za prijem istakla da je njena namjera bila da, u skladu sa protokolom, Đukanoviću prvom uruči Izvještaj, što je odgođeno zbog njegovih međunarodnih aktivnosti prethodnih dana.

Popa je čestitala Đukanoviću na dogovoru koji je postigao danas sa predstavnicima tri koalicije o predlaganju mandatara za sastav Vlade.

Ona je kazala da Izvještaj govori o radu Vlade u proteklom periodu i daje smjernice za reforme koje treba da slijedi nova vlada u cilju približavanja EU.

"To je radni, a ne politički dokument i sada je najvažnije da nova vlada zauzme pozicije i što prije krene sa aktivnostima koje će omogućiti da građani osjete benefite pridruživanja Uniji i prije samog članstva", kazala je Popa.

Crna Gora je lider u regionu u procesu integracija i zato je važno da nastavi da funkcioniše kao uzor i primjer ostalima, za što će biti potrebni dalji vidljivi rezultati.

Ambasadorka EU je ponovila snažno opredjeljenje za pomoć u daljem unapređenju vladavine prava i reformi pravosuđa, kroz saradnju sa novom vladom, Parlamentom i Predsjednikom, kako bi Crna Gora ostvarila dalji progres koji vodi ka članstvu u EU.

ukanoviPopa1

Popa uručuje Izvještaj Đukanoviću

Đukanović je zahvalio ambasadorki na uručenom Izvještaju i čestitkama na rezultatu održanih konsultacija, ističući da je i tim potezom pokazano da tranzicija vlasti protiče bez problema, uprkos neopravdanim sumnjama jednog dijela domaće i međunarodne javnosti o mogućim opstrukcijama.

"Dodijeljivanje mandata predloženom kandidatu je prilog podsticanju brzom formiranju vlade u cilju što skorijeg preuzimanja obaveza važnih za funkcionisanje države i dobrobit građana. Na taj način potvrđujemo da je nacionalni interes Crne Gore iznad svega", poručio je Đukanović, napominjući da će svaka odluka i inicijativa koja ima za interes Crnu Goru i njen evropski put, biti podržana.

Đukanović je ocijenio da je Izvještaj očekivani i realističan pogled partnera, te da Crna Gora nikada nije imala pristup koji bi značio polemisanje o onome kako nas vide naši evropski partneri.

"Važnije od toga je vidjeti na koji način se reforme mogu dinamizirati i percepcija unaprijediti", naglasio je Predsjednik CG.

On je izrazio nadu da će i buduća vlada Izvještaj razumjeti kao važan vodič za vođenje politike u pravcu pribižavanja EU, i važno sredstvo u kreiranju budućeg programa Vlade.

Đukanović je pozdravio novi pristup EK na planu ekonomsko investicionog podsticaja za zemlje ZB, ukazavši na ozbiljne izazove u savladavanju posljedica korona virusa i potrebe što bržeg povratka ekonomije u održivo stanje i intenzivan  razvoj.

"Investiciono razvojni okvir koji je pripremila EK je izuzetno značajan za strukturno povezivanje ZB i EU i pravi pristup evropeizaciji ovog prostora i prije formalnog članstva", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.