Hodžić: Prijete mi zbog tvita o Amfilohiju koji nisam napisao, policija da mi obezbijedi zaštitu

Hodžić: Prijete mi zbog tvita o Amfilohiju koji nisam napisao, policija da mi obezbijedi zaštitu

Lion Hodžić iz Petnjice ovih dana je na udaru brojnih uvreda i prijetnji zbog tvita o mitropolitu crnogorsko primorskom Amfilohiju koji on, kako je naveo u saopštenju dostavljenom Kodexu, nije napisao.

Screenshot20201007123807cominstagramandroid

Foto: L.H./Screenshot Instagram

Naime, na društvenim mrežama je počeo da kruži tvit sadržine: "Razmišljam da se prerušim u doktora i kad stave ovu sotonu od Amfilohija na respirator da pođem da ga isključim". Ovaj tvit objavljen je sa profila "El Nino",  a pojedine stranice su počele javno da prozivaju i prijete Lionu Hodžiću čiji Tviter nalog nosi ime "Nino", a koji ne stoji iza ovih objava.

Screenshot20201007175600comtwitterandroid

Hodžić se ovim povodom obratio predsjedniku Vlade Crne Gore, predsjedniku Crne Gore, predsjedniku Skupštine Crne Gore, te predstavnicima državnih institucija, međunarodnih i domaćih organizacija za zaštitu ljudskih prava,  ambasadama, i predstavnicima političkih partija.

"I dalje volim svoje ime, iako je danas jedno od najomraženijih, makar ako je suditi po prijetnjama i uvredama koje sam dobio. Ne bi to bilo toliko neprijatno da je izazvano mojoj zaslugom. Elem, evo o čemu se radi:

Instagram stranice: bunt_cg, crna_gora_srpska_sparta, revolt_cg i mnoge druge, podijelile su tvit (status sa društvene mreže tviter) koji je uvrijedio vjerujuće građane SPC.

Screenshot20201007123805cominstagramandroid

Taj tvit je na prvoj fotografiji, na kojoj se vidi ime, username i fotografija autora. Jedina sličnost između njegovog i mojeg profila je što je njemu tviter ime El Nino, a meni Nino. Iako očigledna razlika, suštinski mnogo veća od one lako uočljive, spomenutim stranicama nijesu bile dovoljne, pa su pozivale na linč, što može da se vidi na fotografijama.

Stoga, iz moralnih razloga, ovim putem želim da demantujem sve navode. Apsolutna su laž i podmetačina.  Zbog tuđe hrabrosti da nekome crtaju metu na čelu, a po porukama zaključujem da je crtana i na leđima, doživio sam linč epskih razmjera. Dobio sam najprimitivnije uvrede i prijetnje meni i mojoj porodici. Većina njih se zasnivala na vjerskoj osnovi, jer su već spomenute stranice insinuirale na moju vjersku i lokalnu pripadnost. Očigledna je namjera, a sve mi liči da je ovoj uzavreloj atmosferi ona i uspjela. U vremenu kad težimo apsolutnom miru, postoje centri koji kao faktor nestabilnosti žele da prestave one koji su pripadnici druge vjere, svjesni da će tako najlakše da se zapale iskra mržnje", naveo je Hodžić.

Screenshot20201007125733cominstagramandroid

Ističe da su prijetnje i uvrede pristizale sa mnogih adresa na sve društvene mreže, mreže za komunikacije, ali i u vidu poziva.

Screenshot20201007123807cominstagramandroid

Hodžić je slučaj prijavio Upravi policije, CB Berane, područnoj jedinici Petnjica, a prijava se odnosi na Instagram stranice koje su inicirale linč.

"U narednim danima predaću prijave i protiv svih fizičkih lica koja su uputila uvrede i prijetnje. Stoga, pozivam državne institucije da prijavi pristupe svim raspoloživim sredstvima, a u okviru pravnih ovlašćenja. Kao država koja teži evropskim vrijednostima, očekujem da poIicija za sajber kriminal utvrdi ko stoji iza stranica i lažnih profila. Nije nemoguće, svjedoci smo da su u rekordnom roku pronašli sve IP adrese sa kojih su upućene prijetnje našim visokim zvaničnicima.

Očekujem od državnih institucija da reaguju kako se od njih očekuje, a u dogovoru sa pravnim zastupnikom, tražiću nadoknadu štete za druševnu bol, uvredu časti, kao i za sve ostale posljedice koje sam istrpio i koje i dalje trpim", saopštio je Hodžić.

3

On zahtijeva i od nadležne istitucije da utvrdi procjenu njegove bezbjednosti, kao i njegove porodice.

"U periodu dok slučaj ne dobije pravni epilog, zahtijevam od Uprave policije da mi obezbijedi elementarnu zaštitu, kako meni tako i članovima moje porodice. U slučaju bilo kakvih posljedica, a sumnja se zasniva na prijetnjama i uvredama koje sam dobio, direktnu odgovornost za bilo koji napad na mene snosiće nadležne institucije. Ustupiću im naloge na društvenim mrežama svih koji su uticali na otvoreni i javni linč jer je njihova obaveza da se osjećam bezbijedno. Pored nadležnih institucija, odgovornost je i svih onih koji su na bilo kakav način imali interakciju sa mnom kao potencijalni napadači, a proizišla je iz ovog progona.

Još jednom demantujem apsolutno sve navode. Klasična su podmetačina i laž, a od državnih institucija očekujem ekspresnu reakciju", zaključio je Hodžić.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.