Kolumbija: Pucao na policajce jer je mislio da su Srbi

Sud u Kolumbiji odredio je kućni pritvor za Petera Eduara, pastora Hosera Rivere, starog znanca kolumbijske vojske i policije poznatijeg kao "Soldato" (Vojnik), koji je ubijen istog dana kada i navodni vođa Balkanskog klana Dejan Stanimirović (45).

Oni su stradali 1. aprila ove godine u Kolumbiji, a Eduaru se na teret stavlja ubistvo dvojice policajaca koji su došli da intervenišu u vili gdje su Soldato i Stanimirović upucani.

Kobnog dana, kako prenose lokalni mediji, Vojnik i Stanimirović su nakon večere i nekoliko pića odlučili da igraju "ruski rulet". Kada je došao red na Stanimirovića da povuče oroz, metak je opalio i teško ga ranio. Odmah je prebačen u bolnicu, gdje je kasnije i preminuo, a Eduar je upucao policajce koji su došli na uviđaj uvjeren da su u pitanju Srbi, pripadnici obezbjeđenja ubijenog Stanimirovića.

Sumnja se i da je sam Vojnik povrijeđen u razmjeni vatre sa policijom. Nakon krvavog zločina Eduar je pobjegao sa lica mjesta, ali se nakon par nedjelja predao policiji, kada je saznao da je izdat nalog za njegovo hapšenje, prenosi Telegraf.rs

Istraga je pokazala da je za Stanimirovićem tragao Europol zbog šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

"Bio je jedan od najtraženijih trgovaca drogom u Evropi. Prema Europolu, pripadao je 'balkanskom kartelu'. U Portugalu je dovođen u vezu s zapljenom 3,5 tona hašiša, kada je uhapšeno 6 osoba. U Njemačkoj i Španiji protiv njega se još prije 10 godina vodila istraga zbog sumnje da je finansirao pošiljke kokaina iz Južne Amerike", pisao je svojevremeno list "El tempo".

Mediji su Stanimirovića povezivali i sa Kekinom grupom.

Kolumbijske vlasti utvrdile su da je Stanimirović došao u tu državu sa još dvojicom muškaraca iz Srbije i da su oni dio kriminalne grupe koja sebe naziva Kekina grupa. U zemlju su ušli prvih dana decembra prošle godine, kako bi obezbijedili i nadgledali ogromnu pošiljku kokaina za balkanski kartel.

Istražitelji, kako navode, otkrili su i da su on i dvojica neimenovanih Srba u Kolumbiju došli sa 300.000 evra u kešu, a da je taj novac trebalo da posluži kao kapara u pregovorima za kupovinu kokaina.

Dvojica muškaraca najvjerovatnije su se vratili u Evropu, i to s kupljenim kokainom, dok je Stanimirović ostao u zemlji, navodno da obezbijedi još jednu pošiljku. On je krajem marta kako se pretpostavlja trebalo da se vrati u Evropu, ali je zbog zatvaranja granica usled pandemije morao da ostane u Kolumbiji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.