Zemlja nije najbolje mjesto za život u svemiru: Istraživači otkrili 24 planete koje su „super-nastanjive“
Foto: Profimedia

Zemlja nije najbolje mjesto za život u svemiru: Istraživači otkrili 24 planete koje su „super-nastanjive“

Prema najnovijem istraživanju, Zemlja izgleda nije najbolje mjesto za život u svemiru.

Istraživači su otkrili skoro 24 planete koje se mogu smatrati za „super-nastanjive“ i na kojima vladaju povoljniji uslovi za život nego na Zemlji, a neke od njih orbitiraju oko zvijezda koje su još bolje od našeg Sunca.

Ovo novo istraživanje ispitivalo je planete na kojima su šanse za razvoj života još veće nego na našoj – uključujući razne planete koje su starije, veće, toplije ili vlažnije od Zemlje. Cilj istraživanja je usmjeravanje budućih potraga za vanzemaljskim životom.

U istraživanju su uočene 24 „super-nastanjive“ planete. Sve su udaljene više od sto svjetlosnih godina od Zemlje, te je gotovo nemoguće da se vide izbliza. Ipak, postoji mogućnost da će u budućnosti postojati teleskopi dovoljno moćni da se ove planete proučavaju. Vjeruje se da će neki teleskopi čija se izgradnja planira (na primjer Nasin teleskop „Džejms Veb“ ili PLATO Evropske svemirske agencije), moći da uoče i neke znake života na ovim planetama.

„Sljedeća generacija teleskopa će moći da nam pruži mnogo više informacija o ovim planetama, te je vrlo važno da odaberemo najbolje mete za proučavanje“, naglašava Dirk Šulce-Makuh, rukovodilac istraživanja i profesor Univerziteta u Vašingtonu i Univerziteta za tehniku u Berlinu.

„Moramo da se koncentrišemo na planete sa najpovoljnijim uslovima za razvoj života. Ipak, ne smijemo previše da se fokusiramo na potragu za drugom Zemljom, jer postoji mogućnost da postoje planete sa još boljim uslovima za život od naše“, dodaje profesor.

Proučavajući oko 4.500 planeta izvan našeg Sunčevog sistema, istraživači su utvrdili razne kriterijume koje „super-nastanjiva“ planeta mora da zadovolji.

Jedan od ovih kriterijuma je bio da planeta orbitira oko patuljaste zvijezde tipa Ka, koje su drugačije od našeg Sunca.

Naime, zvijezde koje, kao i Sunce, pripadaju kategoriji Ge imaju relativno kratak životni vijek. S obzirom na to da je Sunce već bilo na polovini svog životnog vijeka u trenutku kad su se na Zemlji razvili kompleksniji oblici života, moguće je da će mnogi drugi zvijezdani sistemi već izumrijeti prije nego što dođe do bilo kavog razvoja života.

S druge strane, patuljaste zvijezde tipa Ka su manje, hladnije i mnogo jače sijaju nego Sunce, a pored toga i žive mnogo duže – do 70 milijardi godina. Ovo znači da i planete koje orbitiraju oko njih imaju više vremena da se na njima nešto nastani.

Proučavali su i planete koje su do 10 odsto veće od Zemlje, jer vjeruju da one potencijalno imaju više nastanjivog kopna na svojoj površini. Veća masa planete takođe znači da duže zadržavaju unutrašnju temperaturu, a jače gravitaciono polje podrazumijeva da će duže zadržati svoju atmosferu.

RTS / INDEPENDENT

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.