Izvještaj EU o CG: Izbori rezultirali promjenom sastava vladajuće većine bez presedana
Ilustracija

Izvještaj EU o CG: Izbori rezultirali promjenom sastava vladajuće većine bez presedana

Crna Gora je postigla određeni napredak u procesu pristupanja Evropskoj uniji, ali predstoji još dosta posla, generalna je ocjena izvještaja Evropske komisije o našoj zemlji za 2020. godinu.

"Što se tiče političkih kriterijuma, izvještajni period obilježile su tenzije i nepovjerenje između političkih aktera i nizak nivo povjerenja u izborni okvir. Zbog pandemije COVID-19, parlament nije bio aktivan u ranim mjesecima 2020. godine, a potom je raspušten zbog parlamentarnih izbora 30. avgusta", navodi se u izvještaju.

Izbori su se, kako navode, odvijali u okruženju koje je bilo polarizovano oko pitanja crkve i nacionalnog identiteta.

"Izbori su rezultirali promjenom sastava vladajuće većine bez presedana. Novi parlament treba da nastoji da pronađe široki međustranački i društveni konsenzus i da u praksi pokaže svoju posvećenost crnogorskom programu reformi EU, što je od vitalnog značaja za napredak zemlje na njenom putu ka EU", naveli su u izvještaju.

Pravosuđe, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije

Crna Gora je i dalje umjereno spremna za primjenu EU pravnih i evropskih standarda u oblasti pravosuđa i u cjelini je postigla ograničen napredak, naime kontinuiranom primjenom ICT strategije za pravosuđe, navodi se u izvještaju.

"Odluka Sudskog savjeta o ponovnom naimenovanju sedam predsjednika sudova, uključujući predsjednika Vrhovnog suda, na najmanje treći mandat, izaziva ozbiljnu zabrinutost", kaže se u Izvještaju.

Crna Gora je, dodaju, postigla određeni nivo pripreme u borbi protiv korupcije.

"Agencija za borbu protiv korupcije, koja djeluje pod novoimenovanim rukovodstvom, nastavila je da se jača aktivnostima izgradnje kapaciteta i tehničkom pomoći. Međutim, ostali su izazovi vezani za njenu nezavisnost, postavljanje prioriteta, selektivni pristup i kvalitet  odluka", piše u Izvještaju.

Korupcija je, dodaje se i dalje rasprostranjena u mnogim oblastima i predstavlja ozbiljnu zabrinutost.

"Potrebna je snažna politička volja da se efikasno riješi ovo pitanje koje zabrinjava, kao i snažan odgovor krivičnog pravosuđa na korupciju na visokom nivou. Crna Gora ima određeni nivo spremnosti / umjereno je pripremljena u borbi protiv organizovanog kriminala", ističe se u Izvještaju.

Sloboda izražavanja

Tokom izvještajnog perioda Crna Gora nije postigla napredak u pogledu slobode izražavanja, navodi se u Izvještaju.

Iako je postignut napredak u zakonodavstvu o medijima, ovo je zasjenjeno hapšenjima i postupcima protiv urednika on-line portala i građana zbog sadržaja koji su postavili ili dijelili on-line tokom 2020. Važni stari slučajevi napada ostaju neriješeni, uključujući ubistvo glavnog i odgovornog urednika dnevnih novina Dana 2004. i pucnjavu istraživačkog novinara 2018. godine.

I dalje postoje zabrinutosti zbog uređivačke nezavisnosti i profesionalnih standarda nacionalnog javnog emitera RTCG. Medijska scena je i dalje visoko polarizovana, a mehanizmi samoregulacije i dalje slabi. Rastući obim dezinformacija širom regiona dodatno je polarizovao društvo nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i tokom izborne kampanje.

Ekonomski kriterijumi

Što se tiče ekonomskih kriterijuma, Crna Gora je, navode, postigla određeni napredak i umjereno se pripremila za razvoj funkcionalne tržišne ekonomije.

Ekonomski izgledi Crne Gore znatno su se pogoršali od drugog kvartala 2020. godine, zbog mjera karantina COVID-19, uvedenih u aprilu.

Javne finansije, koje su se popravile 2019. godine, pod velikim su pritiskom 2020. godine zbog brzo rastućih troškova za finansiranje odgovora vlasti na pandemiju u kombinaciji sa naglim padom budžetskih prihoda usljed niže ekonomske aktivnosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.