Vođe rivalskih kotorskih klanova na slobodi, uprkos stalnom obračunu
ilustracija

Vođe rivalskih kotorskih klanova na slobodi, uprkos stalnom obračunu

Dok je veći dio Crne Gore bio zaključan tokom krize izazvane epidemijom virusa korona, ubistva su nastavljena. Uprkos konstantnom obračunu, vođe rivalskih klanova Jovan Vukotić i Slobodan Kašćelan, koji su ranije uhapšeni, sada su slobodni, konstatovano je u izvještaju Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, piše Dan.

Nova vlada u Crnoj Gori se obavezala da će se boriti protiv organizovanog kriminala i korupcije, ali je pitanje da li će moći da zaustavi “kokainski rat“.

Novoj vladi neće biti lako da razbije klanove

U Globalnoj inicijativi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala smatraju da novoj vladi neće biti lako da razbije mreže koje su stvorili kotorski klanovi, koji su se učvrstili i u zemlji i izvan nje zahvaljujući novcu koji su sakupili od krijumčarenja kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu. Takođe, treba imati na umu da, iako je Demokratska partija socijalista nakon 30 godina izgubila vlast, lider te stranke Milo Đukanović ostaje predsjednik zemlje.

“Ali, bavljenje ovim pitanjem, uz podršku iz inostranstva, značilo bi da je nova vlada voljna i sposoban da napravi otklon od nekih loših aspekata iz nedavne prošlosti zemlje”, navodi se u analizi.

“Krvavi i dugotrajni rat kriminalnih klanova, koji narušava ugled Crne Gore, nije privukao pažnju političara tokom kampanje za parlamentarne izbore koji su održani 30. avgusta. Da li nova vlada u Crnoj Gori ima ambiciju da zaustavi rat dva klana sukobljena oko posla sa kokainom? To su stavovi koje bi potencijalna koaliciona vlada mogla zauzeti, uz tvrđi stav protiv organizovanog kriminala bar na papiru. U sporazumu o saradnji između tri koalicije, potpisanom 8. septembra 2020, trojica lidera su se obavezali da će nova demokratska vlada u Crnoj Gori u potpunosti depolitizovati ključne državne institucije u cilju osiguranja beskompromisne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije”, piše u izvještaju.

Kako se dalje navodi u tom dokumentu, Crna Gora je bila zaključana veći dio proljeća zbog epidemije korona virusa.

“To je bila poslednja zemlja u Evropi koja je registrovala slučaj virusa korona (17. marta), a 68 dana kasnije (24. maja) bila je prva evropska zemlja koja se proglasila slobodnom od virusa. Ali, iako je Vlada govorila o svom čvrstom upravljanju tokom pandemije, bilo je potrebno govoriti i o organizovanom kriminalu. Šefovi sukobljenih klanova, koji su uhapšeni 2018. godine, uz kauciju su pušteni na slobodu, a u međuvremenu je nastavljena krvava spirala ubistava između klanova. Ubistva u crnogorskom podzemlju, započeta nakon nestanka pošiljke kokaina u Španiji 2014. godine, nastavljena su i tokom pandemije, bez obzira na uvedene mjere”, konstatovano je u izvještaju.

Jedna od meta atentatora bio je i vođa kavčana Radoje Zvicer, koji je 27. maja ove godine u Kijevu preživio kišu metaka. Na Krfu su 23. jula brutalno ubijeni Alan Kožar i Damir Hadžić, koji su u evidencijama bezbjednosnih službi bili evidentirani kao pripadnici škaljarskog klana.

Krajem jula 2020. godine, vođa škaljaraca Jovan Vukotić, koji je uhapšen u Turskoj 2018. godine, pušten je na slobodu jer tužilaštvo nije dovršilo optužnicu protiv njega u granicama propisanim zakonom.

Vukotić je optužen za pokušaj ubistva i ilegalno posjedovanje oružja i eksplozivnih materija. Prethodno je služio kaznu od 15 mjeseci zbog korišćenja falsifikovanog pasoša.

Vođa kavčana Slobodan Kašćelan, koji je u decembru 2018. uhapšen u Pragu, pušten je na slobodu u decembru 2019. godine, nakon što je položio jemstvo od skoro pola miliona eura.

Tužilaštvo tvrdi da je Kašćelan vodio kriminalnu grupu umiješanu u šverc droge, pranje novca i iznude, navodi se u izvještaju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.