U Argentini registrovano najviše zaraženih koronavirusom
Foto: Profimedia

Nizak nivo testiranja i slabo sprovođenje mjera "zatvaranja"

U Argentini registrovano najviše zaraženih koronavirusom

Argentina ima najvišu stopu pozitivnih testova na koronavirus na svijetu, prema podacima Oksfordovog programa za praćenje epidemije "Naš svijet u podacima".

Prema tim podacima, pozitivno je skoro šest od deset testiranih.

Ocjenjuje se da je to rezultat niskog nivoa testiranja i slabog sprovođenja mjera "zatvaranja", prenosi Rojters.

U Argentrini je od početka epidemije potvrđeno 809.728 slučajeva, sa sedmodnevnim prosjekom od oko 12.500 novih dnevnih infekcija.

Ta zemlja, koja se u početku suprotstavila pandemiji snažnim mjerama, prošle nedjelje je premašila 20.000 smrtnih slučajeva.

Medicinski stručnjaci tvrde da su nizak nivo testiranja i ublažena ograničenja podstakli visoku stopu pozitivan na korona virus, a kako pokazuje Rojtersova analiza bazirana na podacima argentinskog ministarstva zdravstva, stopa je porasla sa oko 40 odsto u avgustu na skoro 60 odsto prošle nedjelje.

Poređenja radi, američka savezna država Njujork 20 miliona stanovnika, što je manje od polovine argentinskih 45 miliona, a dnevno sprovodi 100.000 testova, četiri puta više no Argentina, pri čemu joj stopa pozitivnih blago prelazi jedan odsto.

Argentinska vlada bila je hvaljena jer je već 20. marta uvela strog karantin, ali je od tada bila prinuđena da ublaži mjere kako bi oživjela privredu, koje je već dvije godine u recesiji, uz porast nezaposlenosti i nivoa siromaštva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.