Dr Abazović: Radi se na tome da se organi stvore od matičnih ćelija
Abazović, foto: Nova.rs

Dr Abazović: Radi se na tome da se organi stvore od matičnih ćelija

Dr Džihan Abazović, brat Dritana Abazovića - crnogorskog opozicionara, predsjednika URA i lidera koalicije "Crno na bijelo", bio je gost emisije "Zdravo misli" dr Katarine Bajec u kojoj je otkrio kako se matične ćelije koriste u liječenju bolesti, ali i da se ide ka tome da regenerativna medicina zamjeni transplataciju organa.

Dr Džihan Abazović živi i radi u Beogradu i priznati je stručnjak u oblasti regenerativne medicine i primjene matičnih ćelija u liječenju bolesti.

Sa dr Katarinom Bajec je razgovarao o tome kako se uz pomoć matičnih ćelija tkivo regeneriše, obnavlja i zamjenjuje novim.

“Poslednjih godina istraživanja pokazuju da matične ćelije nekad baš neće da se pretvore u to tkivo, target tkivo, već da imaju sposobnost da bilo koje tkivo gdje ih aplikujemo funkcionalno oporave i krene reparacija, regeneracija. Banalan primjer je – ako posječemo ruku na tom mjestu će se koža ponašati drugačije i zatvoriće tu ranu. Matične ćelije imaju istu tu mogućnost samo puta deset”, rekao je Abazović.

On je otkrio i da postoje embrionale, infantne i adultne matične ćelije.

“U procesima regenerativne medicine uglavnom koristimo adultne matične ćelije – od mene meni. Uzmemo matične ćelije od pacijenta i kao takve ih vratimo”, rekao je.

Dr Bajec ga je pitala da li postoji mogućnost da regenerativna medicina zamjeni transplataciju.

“Taj cilj neće biti lako dostići, ali se ide ka njemu”, rekao je i otkrio da su u Japanu i SAD od matičnih ćelija uspjeli da stvore jetru ali se javlja jedan problem. Ne mogu da se stvore vezivna tkiva, pa za sad naučnici još nisu uspjeli da stvore organ kao takav, ali se na tome radi.

Pričajući o antiejdžingu dr Abazović je otkrio i da tkivo koje starenjem gubi funkciju može da se resetuje i da bude kao prije godinu dana ili pet godina, ali…

“Da bi se čovjek osećao dobro slažem se da spoljašnjost doprinosi samopouzdanju, ali da biste imali sopstveno zadovoljstvo, a ne samo zadovoljstvo onih koji vas gledaju spolja, morate ga imati i iznutra”, zaključio je on u emisiji televizije Nova S.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.