157 zatvorenika na izdržavanju kazne zbog ubistva i pokušaja ubistva, 10 zbog silovanja
Ilustracija

157 zatvorenika na izdržavanju kazne zbog ubistva i pokušaja ubistva, 10 zbog silovanja

Od početka 2020. godine, nakon izdržane kazne zatvora, iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija otpušteno je 927 zatvorenika, osuđenih i prekršajno osuđenih. Oni su izdržavali kazne zatvora zbog krivičnih djela protiv imovine, života i tijela, zdravlja ljudi, platnog prometa i privrednog poslovanja.

“Trenutno se u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija na izdržavanju kazne zbog krivičnih djela ubistvo, teško ubistvo, ubistvo u pokušaju i teško ubistvo u pokušaju nalazi 157 zatvorenika. Zbog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga imamo 132 zatvorenika, dok se zbog krivičnog djela silovanje na izdržavanju kazne nalazi deset osoba”, kazali su za Dnevne novine iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Kada su u pitanju krivična djela protiv imovine (krađa, teška krađa, krađa u pokušaju, razbojnička krađa) u spuškom zatvoru trenutno je 157 zatvorenika na izdržavanju kazne.

“Najduža kazna po kojoj je zatvorenik napustio UIKS, jer je premješten u Srbiju, iznosila je 19 godina, dok je otpušten zatvorenik koji je izdržao kaznu zatvora u trajanju od 15 godina”, kazali su Dnevnim novinama iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Prema navodima iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, do kraja ove godine 55 zatvorenika bi trebalo da odleži kaznu zatvora.

Trenutno se u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija na izdržavanju kazne nalazi 519 zatvorenika, a od početka godine je primljeno 475 osuđenih lica i 284 prekršajna.

Kada je u pitanju Istražni dio Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, tu se trenutno nalazie 362 osobe, a od početka godine primljeno je 667 lica.

Od početka godine, kako su kazali iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, oduzet je veći broj nedozvoljenih predmeta i stvari, kako kod lica lišenih slobode, tako i iz prostorija u kojima borave.

“Najviše je oduzeto mobilnih telefona, punjača za mobilne telefone, improvizovanih bodeža i šipki, materija nepoznate sadržine… Osim toga, službenici obezbjeđenja na glavnoj prijavnici UIKS-a pronašli su i oduzeli određeni broj nedozvoljenih stvari i predmeta, prilikom dostavljanja odobrenih tehničkih uređaja za zatvorenike, kao i kod posjetilaca’, kazali su Dnevnim novinama iz UIKS-a.

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija od početka godine nije sklopljen ni jedan brak, niti je bilo porođaja, iako je prethodnih godina bilo sklapano čak po nekoliko brakova, a bilo je i rođenja beba unutar zidina spuškog zatvora.

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija za zatvorenike koji su smješteni u organizacionoj jedinici Kazneno-popravni dom Podgorica, obezbijeđene su tri posebne prostorije za bračne posjete. Lica koja se nalaze na izvršenju kazni zatvora, shodno važećim propisima, imaju pravo na jednu bračnu posjetu u toku mjeseca u trajanju od tri sata.

A da bi neko sklopio brak u ZIKS-u, procedura je jasna.

“Pritvoreno lice koje želi da zaključi brak za vrijeme svog boravka u pritvoru, molbom se obraća nadležnom sudiji, uz navođenje podataka o licu sa kojim želi da zaključi brak, odnosno o licima koji će biti svjedoci, nakon čega nadležni sudija izdaje dozvolu kako bi ove osobe mogle ući u Istražni zatvor Podgorica. Prisustvo drugih osoba nije moguće”, objasnili su ranije Dnevnim novinama iz UIKS-a.

Advokat pritvorenog dužan je, dodaju, da pribavi dokumenata koja su neophodna za zaključenje braka, a o svemu obavještava matičara.

Što se tiče sklapanja braka za lica koja se nalaze na izvršenju kazne zatvora, oni takođe podnose molbu, nakon čega se posredstvom službenika UIKS-a prikuplja potrebna dokumentacija. Vjenčanje se održava u prostoriji UIKSa, podobnoj za tu svrhu. Vjenčanju mogu da prisustvuju članovi najuže porodice zatvorenika (koji su inače upisani u kartonu posjeta), kumovi, kao i najviše četiri člana najuže porodice sa mladine strane. Vanbračnim suprugama je takođe dozvoljeno da dolaze u bračne posjete, uz odgovarajuće uvjerenje o vanbračnoj zajednici, ovjereno od nadležnih organa.

U prethodnom mjesecu, u pritvoru je kod pet osoba dijagnostifikovana infekcija korona virusom i sva lica su uspješno oporavljena.

“Dobrog su zdravlja, i na osnovu instrukcija Instituta za javno zdravlje, više nisu infektivni prenosioci. Trenutno nema novih slučajeva zaraze. Trenutno u zatvoru jedno lice boravi u samoizolaciji zatvorenik koji je primljen na izdržavanje kazne nakon isteka prekida kazne. U cilju sprečavanja unosa i širenja korona virusa, sva novoprimljena lica se izdvajaju u samoizolaciju od 14 dana”, pojasnili su iz UIKS-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.