Zbog rada ljekara u kovid ambulantama, građani ne mogu da naruče terapiju preko portala e-Zdravlje
Ilustracija

Problem privremen

Zbog rada ljekara u kovid ambulantama, građani ne mogu da naruče terapiju preko portala e-Zdravlje

Zbog povremenog angažovanja izabranih doktora u Covid-19 ambulantama osiguranicima podgoričkog Doma zdravlja posljednjih nekoliko sedmica nije uvijek na usluzi elektronski servis e-naručivanje koji se odnosi na propisivanje terapije. Iz Doma zdravlja Podgorica, objašnjavaju za Dnevne novine, da je riječ o prolaznom problemu, jer izabrani doktor u zamjeni nema uvid u poručenu terapiju zbog čega ostaje nepropisana.

Naime, redakciji Dnevnih novina javljaju se građani sa pritužbama da ne mogu da naruče i realizuju terapiju preko portala e-Zdravlje.

Rijetko izlazim iz kuće od kad je ova situacija sa korona virusom i mogućnost naručivanja terapije preko telefona za mene kao hroničnog bolesnika je bila spas, ali proteklih nedjelja nisam mogla da uzmem ljekove, iako sam ih poručila, jer mi nijesu bili propisani, priča Podgoričanka Mileva Radović.

“Uredno zakažem termin za terapiju i čekam, ali odgovora, odnosno sms poruke nema. Kako nema skorih termina usljed čekanja i ne odobravanja terapije ostanem bez iste, pa moram da kupujem ili idem do Doma zdravlja, iako je epidemija Covid-19 još aktuelna”, kazala je Radović.

Sestre u Domu zdravlja, dodaje, zapišu koja joj terapija treba i ljekovi se propišu najkasnije sjutradan.

“Vidim da nisam jedina, a za nas penzionere i teške bolesnike je bio spas da poručujemo terapiju elektronski”, rekla je Radović.

Iste muke mučila je proteklih dana i njena sugrađanka Danijela Milošević.

“Navikla sam da elektronski poručim terapiju i onda siđem samo do apoteke. Ovo me iznenadilo, jer nisam očekivala da ću morati zbog ljekova u Dom zdravlja dok broj zaraženih od korone raste. Trebali bi da riješe taj problem zbog odsustva doktora sa posla nekako”, smatra Milošević.

Da problem postoji svjesni su i u Domu zdravlja Podgorica.

“Servis e-naručivanje, koji se odnosi na propisivanje terapije je i dalje funkcionalan. Problemi su prolaznog karaktera, a odnose se na činjenicu da kada pacijent naruči terapiju putem navedenog servisa, uvid u “poručeno” ima samo njegov izabrani doktor”, kazali su iz Doma zdravlja.

Kako je Služba izabranog doktora za odrasle reorganizovana usljed potreba COVID ambulanti, objašnjavaju, izabrani doktori povremeno ne rade u redovnim ambulantama.

“Takođe, izabrani doktor u zamjeni nema uvid u poručenu terapiju i tako ostaje nepropisana. Sličan problem se javlja u slučaju odsustva izabranog doktora u vrijeme godišnjeg odmora ili privremene spriječenosti za rad”, rekli su iz Doma zdravlja.

Iz podgoričkog Doma zdravlja savjetuju pacijentima, dok traje ovako složena epidemiološka situacija, da ukoliko zahtjev putem e-naručivanja nije realizovan, pozovu telefonom zdravstveni objekat gdje su registrovani i naruče terapiju, koju će istog dana propisati izabrani doktor u zamjeni.

“Molimo građane za razumijevanje, jer su svi izabani ljekari angažovani i u ovako složenoj epidemiološkoj situaciji, ulažu se maksimalni napori da svaki pacijent dobije adekvatnu i pravovremenu zdravstvenu uslugu”, kazali su iz Doma zdravlja Podgorica.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.