Odgođeno suđenje za ubistvo Mijuškovića
Ilustracija

Vrhovni sud Crne Gore

Odgođeno suđenje za ubistvo Mijuškovića

Početak ponovnog suđenja za ubistvo Dragoljuba Mijuškovića u centru Nikšića 2016. godine odgođeno je dok se na sjednici Vrhovnog suda ne odluči o zahtjevu optuženog Peka Đikanovića za izuzeće sudije Predraga Tabaša, saopštio je za Pobjedu advokat Obrad Delević.

Advokat Delević je kazao i da mu je branjenik Đikanović saopštio da ukoliko vijeće sudija Vrhovnog suda ne usvoji njegov zahtjev za izuzeće sudije Tabaša, on u ponovljenom postupku neće davati odbranu.

Na optuženičkoj klupi u ovom slučaju je i Dragan Kontić koji je zajedno sa Đikanovićem na Mijuškovića ispalio devet metaka.

Apelacioni sud je početkom februara ukinuo presudu sudije Tabaša kojom su Đikanović i Kontić osuđeni na po 15 godina zatvora zbog ubistva Mijuškovića.

Podsjećamo, Peko Đikanović je uputio dvije urgencije Vrhovnom sudu od kojeg je zatražio da se pod hitno razmotri njegov zahtjev za izuzeće sudije Tabaša koji je određen da ponovo sudi u postupku protiv ovog optuženog. Optuženi Đikanović je u zahtjevu za izuzeće, a u koji je Pobjeda imala uvid, ustvrdio da ,,ne može biti pravedno i pošteno ako sudija Predrag Tabaš ponovo bude predsjedavao krivičnim vijećem“.

Urgenciju sa istim zahtjevom predsjedniku Višeg suda u Podgorici Borisu Saviću uputio je i branilac Đikanovića, advokat Obrad Delević ističući da od 10. jula čeka na odgovor i obrazloženje da li se zahtjev za izuzeće sudije Tabaša prihvata ili odbija.

Đikanović se u ranijem obrazloženju zahtjeva za izuzeće sudije Tabaša pozvao na ukidno rješenje Apelacionog suda u kome se navodi da je prvostepenim postupkom povrijeđeno pravo na pravično suđenje, načelo istine, pravo na odbranu i ,,pravo na jednakost oružja“.

On je naveo i da je podnio optužni prijedlog protiv sudije Tabaša, ali i članica vijeća, sutkinja Sanje Čakanović i Jelene Čabarkape zbog krivičnog djela nesavjestan rad u službi što, prema riječima Đikanovića, dovodi do situacije da Tabaš u ponovljenom postupku može biti više pristrasan nego do sada pa zbog toga njegovo izuzeće ne bi trebalo biti upitno.

Podsjećamo, Apelacioni sud u februaru ukinuo je prvostepenu presudu kojom su Đikanović i Kontić osuđeni na po 15 godina zatvora zbog ubistva Mijuškovića i predmet vratio sudiji Tabaš na ponovno odlučivanje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.