Voćka jeseni koja poboljšava imunitet: Dunja liječi kašalj i bronhitis, štiti stomak...
Ilustracija

Voćka jeseni koja poboljšava imunitet: Dunja liječi kašalj i bronhitis, štiti stomak...

Dunja se odavno u narodnoj medicini koristi kao sredstvo za ublažavanje kašlja i umirivanje stomačnih tegoba. Ljekoviti su svi djelovi dunje: plod, listovi i sjeme, a posebno sok i sirup ploda.

Plod dunje je prepun vitamina i minerala. U ogromnim količinama sadrži vitamin C, ali i B1, B2, niacin, karoten, kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, gvožđe, mangan, natrijum, hlor i sumpor. Dunja je savršena za dijetu, jer sadrži proteine, dijetalna vlakna i ugljene hidrate.

Zahvaljujući taninu i sluzi dunja je blagodet za rad crijeva i sprječava infektivne bolesti. Pošto sadrži i dosta pektina snižava krvni pritisak.

Dunjin sok liječi kašalj, astmu i dijareju. Pečena ili kuvana dunja preporučuje se anemičnim osobama, kao i onima koji imaju problema sa stomakom. Dunja liječi sluzokože ždrijela, krajnika, disajnih puteva... Ublažava obilne menstruacije.

Čaj od dunjinih semenki liječi nesanicu, ublažava napetost i otklanja neprijatan zadah, dok sluz od sjemenki liječi opekotine i rane. Čaj od listova dunje je odličan prirodan lijek za zaustavljanje proliva.

Čaj od ploda dunje za kašalj i bronhitis

Operite, očistite od sjemenki i mesni dio isicijeti na listiće i polijte litrom vode. Lagano kuvajte od 15 do 20 minuta, poklopite i kada se ohladi procijedite. Pijte ga u gutljajima tokom dana.

Sirup za bronhitis od 5 sjemenki

cajoddunje

Izdrobite pet sjemenki dunje i prelijte sa 100 ml vode. Kada se stvori gusta sluzasta masa, dodajte 15 grama svježeg soka od bokvice i 100 grama meda od žalfije. Uzimajte po kašičicu tri puta na dan prije jela.

Sok za želudac

Operite i sitno narendajte kilogram dunja, pa ih procijedite. Sok popijte odmah, najbolje prije jela.

Sir od dunja

Ovaj sir je odličan prilog uz pečenje i prava energetska bomba. Nije za dijabetičare i gojazne osobe.

Dva kilograma dunja sa korom skuvajte dok potpuno ne omekšaju. Kada se ohlade, isjeckajte ih i ispasirajte. Na kilogram i po pirea dunja dodaje se kilogram šećera. Sve ponovo kuvati na laganoj vatri 45 minuta, uz neprestano miješanje. Sir sipajte u plitku posudu, kada se ohladi isijecite ga na kockice i uvaljajte u prah šećer, pa stavite na tamno i suvo mjesto .

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.