Pompeo u Dubrovniku: Građani Hrvatske uskoro bez viza u SAD
Pompeo, foto: Anadolija

Pompeo u Dubrovniku: Građani Hrvatske uskoro bez viza u SAD

Hrvatski građani uskoro će moći da putuju u SAD bez viza, najavio je u Dubrovniku američki državni sekretar Majk Pompeo.

Pompeo je za Hinu rekao da će se to dogoditi "narednih mjeseci", kao i da se nada da će ugovor o bezviznom režimu sa Hrvatskom biti potpisan "vrlo brzo".

Najavio je da bi i sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između SAD i Hrvatske mogao biti uskoro riješen u cilju daljeg "jačanja ekonomske saradnje između dvije zemlje, prenosi Tanjug.

Pompeo je ocijenio da su odnosi dvije države snažni i da američka strana želi da bude sigurna da "svaki put kad postoji prilika da američka kompanija ulaže u Hrvatsku ili Hrvatska u SAD-u, ništa tome ne stoji na putu".

Investiciona klima je takođe važna, a Pompeo misli da je ona "dosta dobra".

Državni sekretar je primjetio da se kineske kompanije koje dolaze na ove prostore tretiraju drugačije nego evropske ili američke, što, kako kaže, ne pomaže, već odvraća ljude da ulažu svoj kapital u Hrvatsku.

Ipak, ističe, optimističan je da će se kako je kazao, stvari na tom planu poboljšavati.

Pompeo je najviši zvaničnik SAD koji je, od dolaska Donalda Trampa u Bijelu kuću, doputovao u jednodnevnu posjetu Hrvatskoj.

Od visokih američkih zvaničnika poslednji put u Hrvatskoj je boravila Hilari Klinton, kao šefica diplomatije, 2012. 

Premijer Andrej Plenković i američki državni sekretar Majk Pompeo razgovarali su u  o ukidanju viza hrvatskim građanima, dvostrukom oporezivanju, ali i o ponudi SAD da Zagrebu proda 12 bombardera F16, o situaciji u BiH i odnosima SAD i EU.

To je u zajedničkom obraćanju novinarima nakon razgovora saopštio Plenković.

"Pomenuli smo i proces nabavke vojnih aviona, ali taj proces traje i kada Hrvatska sve završi odluka će biti donijeta", rekao je Plenković, a prenio hrvatski portal Indeks.

Tanjug/Rts

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.