URA: Viši sud da utvrdi vrijedi li jedan život 120 sati društveno-korisnog rada
URA

URA: Viši sud da utvrdi vrijedi li jedan život 120 sati društveno-korisnog rada

,,Pozivamo Viši sud da preispita odluku koju je donijela sutkinja Osnovnog suda u Kotoru Miomirka Tešić kojom je 17-godišnji M.S., zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je poginula policajka Maja Šljivančanin i teško povrijeđen Vladimir Stanišić, osuđen na 120 sati društveno korisnog rada i pojačan nadzor socijalne službe”, saopštili su iz Građanskog pokreta URA.

Kako su kazali iz ove partije, presuda prema kojoj se za ubistvo može proći gotovo bez posljedica ne šalje dobru poruku društvu.

"Očigledno je, uzimajući u obzir proteste koji su se, povodom ovog slučaja, dogodili širom Crne Gore, da je javnost uznemirena. Vrijedi li jedan život 120 sati društveno-korisnog rada? Kao da se radi o sitnoj krađi u prodavnici, a ne nesreći koja je odnijela jedan mladi život”, ističu iz URE.

Napominju da je advokat porodice Šljivančanin Milovan Milošević objasnio da se u konkretnom slučaju radi o kvalifikovanom obliku djela ugrožavanje javnog saobraćaja za koje je, zbog smrtne posljedice, zaprijećena kazna zatvora od jedne do osam godina, kao i da je M.S. nedavno postao punoljetan.

"Crnoj Gori treba pravosuđe koje će da kažnjava po zakonu, kako se ovakve nesreće ne bi ponavljale. Pod budnim okom treba da budu sve sudije i tužioci i ostali istražni organi zbog čijih grešaka Crna Gora nije zemlja pravde”, navode iz URE.

Kako ističu, svrha njihovog reagovanja nije miješanje u nadležnost sudova i tužilaštva.

"Od njih očekujemo da rade svoj posao, ali i da uzmu u obzir sve okolnosti u ovom slučaju, o kojim je javnost već obaviještena”, zaključuju iz URE.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.