Foto: Vlada CG

Darmanović

"U vrijeme sveukupnih izazova Zapadni Balkan i EU izgradili neraskidive veze"

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović učestvovao je danas na video konferenciji sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem i šefovima diplomatija Zapadnog Balkana.

U fokusu sastanka, kako je saopšteno iz MVP-a, bio je ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, čije usvajanje se očekuje 6. oktobra, kao i projekti koje su države regiona kandidovale kao prioritetne za finansijsku podršku EU.

Varhelji istakao je značaj projekata iz oblasti energetike, zaštite životne sredine, digitalizacije, socijalne politike, ocjenjujući da će plan doprinijeti razvoju ekonomije, konkurentnosti i veće zainteresovanosti investitora EU za Zapadni Balkan.

Tokom izlaganja, Darmanović je kazao da su u vrijeme sveukupnih izazova, Zapadni Balkan i EU izgradili neraskidive veze, pri čemu su potvrdili solidarnost, jedinstvo i altruizam, kao vrijednosti koje podjednako dijele članice EU i države kandidati. 

"Usvajanjem ekonomskog i investicionog plana, pružiće se novi podsticaj regionu za saniranje negativnih posljedica pandemije. Podrška EU će ojačati ekonomski razvoj i konkurentnost ekonomija Zapadnog Balkana", kazao je on i dodao da bi plan trebalo da se zasniva na Agendi povezivanja, kroz sve njene dimenzije, uključujući energetsku bezbjednost, mlade, društveni napredak i zaštitu životne sredine. 

Šef crnogorske diplomatije je rekao da je naša država prepoznala značaj daljih ulaganja u putnu i željezničku infrastrukturu, životnu sredinu i energiju, što predstavlja ne samo pokretač daljeg razvoja u Crnoj Gori, već i priliku za promovisanje regionalne saradnje i poboljšanje međusobnih veza.

Sastanku su, osim Darmanovića, prisustvovali i potpredsjednik Vlade za evropske poslove Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov, šefovi diplomatija Albanije Gent Cakaj i Bosne i Hercegovine Bisera Turković, pomoćnik ministra vanjskih poslova Kosova Muhamet Brajshori i ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.