Bregu: Ekonomska integracija Zapadnog Balkana najvažnija stvar u ovom trenutku
Majlinda Bregu

Bregu: Ekonomska integracija Zapadnog Balkana najvažnija stvar u ovom trenutku

Bliži odnosi u procesu evropske integracije regiona, posebno ekonomska integracija šest ekonomija Zapadnog Balkana, ali i ekonomska integracija sa Evropskom unijom, u ovom trenutku su najvažniji pogotovo jer regionalna ekonomska integracija Zapadnog Balkana nije zaseban proces, već instrument povećanja usklađenosti regiona sa principima jedinstvenog tržišta Evropske unije, poručila je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

Ona je navela da takva integracija Zapadnom Balkanu može pomoći da učestvuje u evropskim lancima vrijednosti, da mala i srednja preduzeća budu više zastupljena na međunarodnoj sceni, kao i da se više doprinese sticanju kvalifikacija i usavršavanju radnika, ali i usavršavanju tehnologija.

„Da bi sagledali stvari u pravom svjetlu kratko ću se osvrnuti na trenutno stanje. Predviđeno je će se regionalni rast kretati između -3 i -5,6 odsto, dok je pad direktnih stranih investicija u 2020. godini već dostigao 40 odsto. Trenutni deficit tekućeg računa regiona je 6 odsto BDP-a, i najveći je u posljednih pet godina. Trend rasta zaposlenosti na Zapadnom Balkanu opao je sa 4 na 2 odsto u prethodnom kvartalu. Dolasci stranih turista smanjeni su za 56 odsto u prvim mjesecima ove godine, dok su te brojke u maju opale za 98 odsto, 1 od pet aranžmana je otkazan, a 42 odsto turoperatora već je otpustilo svoje radnike", kazala je Bregu na panelu „Pobjednici i gubitnici virusa Covid-19 u Jugoistočnoj Evropi“ u sklopu Foruma posvećenog povezivanju koji je održan danas u Tirani.

Kako je dodala da su ove brojke jasan pokazatelj da se regionalna saradnja mora nastaviti, a posebno da se naši napori moraju usredsrediti na najviši mogući nivo ekonomske integracije unutar regiona, ali i sa Evropskom unijom.

"Ovo je moguće i region je to pokazao tokom blokade uzrokovane pandemijom kada su otvoreni zeleni koridori. To se sada treba proširiti i na druge oblasti. Trebamo da povećamo i direktne strane investicije u regionu koje će biti u službi ekonomskog razvoja. Neke procjene pokazuju da regionalna ekonomska integracija može doprinijeti BDP-u između 1 i 3 odsto ako nivo integracije dostigne nivo EFTA-e i između 2 i 14 odsto u slučaju dostizanja evropskog nivoa integracije. Dakle, regionalna ekonomska integracija, zajedničko tržište, je put kojim trebamo ići,“ zaključila je Bregu.

Osim generalne sekretarke Bregu, na panelu koji je moderirala Šada Islam iz projekta New Horizon iz Brisela učestvovali su i bivši državni podsekretar za međunarodnu trgovinu u Ministarstvu ekonomskog razvoja vlade Italije Mikele Geraci i savjetnik predsjedavajućeg Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana Nenad Đurđević. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.