Sekretar Policijske akademije optužen za falsifikovanje potpisa
Ilustracija

Sekretar Policijske akademije optužen za falsifikovanje potpisa

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici podiglo je optužni predlog protiv sekretara Policijske akademije u Danilovgradu Ljubiše Pejovića zbog izvršenja krivičnog djela falsifikovanje isprave, potvrđeno je Danu iz tog tužilaštva.

Pejović je, kako saznaje Dan, početkom jula ove godine saslušan na okolnosti izvršenja krivičnog djela pred tužiocem.

Pejović se tereti da je umjesto pripravnice Milene Striković potpisao dokument sa mjesečnim izvještajima o stručnom osposobljavanju, u kojima su navodno bili unijeti netačni podaci.

Djelo je utvrđeno grafološkim vještačenjem naloženim u predmetu formiranom po prijavi Strikovićeve protiv Policijske akademije i N.N. lica.

“Imajući u vidu izvještaj o grafološkom vještačenju, vještaka Mile Kontić, iz kojeg proizilazi da je sporni potpis “Milena Striković” koji se nalazi na izvještaju stručnog osposobljavanja za mjesec februar u rubrici „upoznat/a sa izvještajem” ispisao Ljubiša Pejović, to državni tužilac cijeni da u konkretnom slučaju postoji osnovana sumnja da je Ljubiša Pejović učinio krivično djelo falsifikovanje isprave, radi čega je spise predmeta potrebno prevesti u KT upisnik, protiv Ljubiše Pejovića, te preduzeti dalje mjere i radnje iz nadležnosti ovog tužilaštva”, piše u tužilačkom dokumentu.

Strikovićeva je još ranije podnijela prijavu protiv Policijske akademije i N.N. osobe, tvrdeći da su u toj obrazovnoj ustanovi falsifikovali njen potpis na izvještajima u koje su prethodno unijeli neistinite podatke.

Strikovićeva, diplomirani menadžer bezbjednosti, prije dvije godine prijavila se na program Vlade o stručnom osposobljavanju, nakon čega je primljena u Ministarstvo unutrašnjih poslova CB Nikšić, kako bi odradila pripravnički. Tokom procedure potpisivanja ugovora, jedna od službenica MUP-a usmeno ju je, kako je ranije kazala za medije, obavijestila da nije prošla bezbjednosne provjere i da pripravnički ne može odraditi u toj instituciji.

“Rekla mi je „ne znam zašto si završila ovaj fakultet, kada nikada nećeš raditi u državnoj službi”, ispričala je Strikovićeva.

Istakla je da je tražila pisano obrazloženje takve odluke, ali da odgovor nikada nije dobila.

Strikovićeva se tim povodom obraćala zaštitniku ljudskih prava i sloboda, koji je utvrdio da su je iz MUP-a morali pisano obavijestiti o svojoj odluci. Nakon što su odbili da joj omoguće da odradi pripravnički, iz MUP-a su joj preporučili da sama pronađe poslodavca, što je učinila i prijavila se u Policijsku akademiju gdje je i primljena. Tu počinje drugi dio njenih problema jer je, kako tvrdi, šikanirana, diskriminisana…

“Falsifikovali su moje potpise na mjesečnim izvještajima o stručnom osposobljavanjuu koje su prethodno unijeli neistinite podatke da sam odsustvovala sa rada, i takve izvještaje su kao službene isprave dostavljali Upravi za kadrove zbog čega mi je smanjivana mjesečna zarada i onemogućeno da u redovnom roku završim program stručnog osposobljavanja. Više puta sam se obraćala direktoru te ustanove kako bismo riješili problem, ali nije reagovao”, tvrdila je Strikovićeva.

Iako je Dan iz Osnovnog državnog tužilaštva dobio zvaničnu potvrdu da je protiv sekretara Policijske akademije Pejovića podignut optužni predlog u Osnovnom sudu u Podgorici tvrde drugačije.

Na pitanje Dana, oni su zvanično mejlom odgovorili da takav optužni predlog ne postoji, a na urgenciju da taj podatak provjere Dan je dobio isti odgovor.

“Povodom Vašeg mejla od 29.9.2020. godine, obavještavamo Vas da Osnovnom sudu u Podgorici nije podnijet optužni predlog protiv Lj.P”. Informaciju je potpisala savjetnica za odnose sa javnošću Nikoleta Golubović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.