Gutereš zatražio od bogatih zemalja 15 milijardi dolara za vakcine za najsiromašnije
Antonio Gutereš

Gutereš zatražio od bogatih zemalja 15 milijardi dolara za vakcine za najsiromašnije

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš zatražio je od bogatih zemalja na virtuelnom sastanku hitnu "finansijsku injekciju" od 15 milijardi dolara za kupovinu i distribuciju buduće vakcine protiv koronavirusa najsiromašnijim zemljama.

Mehanizam međunarodne saradnje uspostavljen je pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije, kako razvijene zemlje ne bi imale monopol nad liječenjem, testovima i budućim vakcinama protiv koronavirusa, prenosi Beta.

Taj mehanizam (ACT-Accelerator) za sada je dobio tri od 38 milijardi dolara, koliko je neophodno za finansiranje dvije milijarde doza vakcina, 245 miliona terapija i 500 miliona testova do kraja 2021. godine.

SAD i Evropska unija su unaprijed naručile za sebe više od dvije milijarde doza vakcine kod raznih proizvođača i njima će stići prve isporuke.

Njemačka je najavila finansiranje mehanizma sa oko 100 miliona eura od već obećanih 675 miliona eura, a Velika Britanija je najavila da će izdvojiti do 250 miliona funti.

Gutereš je ponovio da vakcina treba da bude "svjetsko javno dobro".

Prema poslednjem bilansu, u svijetu su od koronavirusa umrle 1.012.093 osobe, a zaraženo je 33 miliona i 719.740 ljudi.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.