Predstavljene dobre prakse i trenutni izazovi u parlamentima Zapadnog Balkana za vrijeme pandemije kovida
Online sastanak generalnih sekretara parlamenata država Zapadnog Balkana

Online sastanak u organizaciji Nacionalnog demokratskog instituta

Predstavljene dobre prakse i trenutni izazovi u parlamentima Zapadnog Balkana za vrijeme pandemije kovida

Zamjenica generalnog sekretara Skupštine Crne Gore Marija Mirjačić i pomoćnica generalnog sekretara Nataša Komnenić učestvovale su danas na online sastanku generalnih sekretara parlamenata država Zapadnog Balkana u organizaciji Nacionalnog demokratskog instituta (NDI).

Sastanak je bio posvećen dobrim praksama i trenutnim izazovima u parlamentima Zapadnog Balkana za vrijeme kovid pandemije, kroz davanje osvrta kako na zakonodavni, tako i na administrativni aspekt parlamentarnog rada.

Na sastanku su predstavljene procedure i iskustva koja su se u pojedinim parlamentima pokazala kao korisna u suočavanju sa okolnostima koje je izazvala pomenuta pandemija, a razgovaralo se i o izazovima koji, u tom kontekstu, još uvijek stoje pred parlamentima. 

Mirjačić je istakla da je funkcionisanje Skupštine Crne Gore prilagođeno okolnostima koje su nastale kao posljedica novog korona virusa, napominjući da su sjednice Skupštine i radnih tijela održavane uz poštovanje mjera protiv širenja kovida i uz podršku video-konferencijskog sistema, kako bi se obezbijedili uslovi za vršenje redovnih parlamentarnih aktivnosti.

Mirjačić je napomenula da su zakonodavni rad Skupštine i njene nadzorne aktivnosti nastavljene uprkos uslovima epidemije, pa je u periodu od potvrđivanja prvih slučajeva obolijevanja u Crnoj Gori, u martu 2020. godine, Skupština Crne Gore održala sedam sjednica redovnog zasijedanja, uključujući četiri posebne sjednice posvećene premijerskom satu i poslaničkim pitanjima.

U septembru je, takođe, nakon održanih parlamentarnih izbora, održana i Prva – konstitutivna sjednica Skupštine novog, 27. saziva. Na pomenutim sjednicama Skupštine donijeto je 37 zakona, dok je predsjedniku i članovima Vlade Crne Gore postavljeno 220 poslaničkih pitanja.

Mirjačić je pojasnila i da je rad Službe Skupštine, takođe, prilagođen novonastalim okolnostima, pa su uvedena dežurstva i, u mjeri mogućeg, organizovan rad od kuće, uz stalnu rotaciju službenika. Takvom organizacijom posla nastoji se izbjeći situacija širenja virusa u samoj instituciji  a, istovremeno, omogućava se nesmetan rad Službe u cjelini.

Na sastanku na kojem su učestvovali generalni sekretari parlamenata Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije, kao i predstavnici hrvatskog Sabora i Parlamenta Srbije, iznova je potvrđena dobra saradnja između parlamenata Zapadnog Balkana.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.