Nikolić: Dačić se nada da će mu napadi na Crnu Goru donijeti ministarsko mjesto
Andrija Nikolić, Foto: DPS

Nikolić: Dačić se nada da će mu napadi na Crnu Goru donijeti ministarsko mjesto

Zlurada retorika šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, koji u najnovijoj izjavi, po ko zna koji put, pokušava Crnogorce da predstavi kao Srbe koji su se odrekli svog identiteta, govori o tome da je u toku velika borba za ministarske fotelje u budućoj srpskoj vladi, i da je jedan od glavnih kriterijuma, ko grđe udari po Crnoj Gori i Crnogorcima, poručio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić.

Nikolić navodi da pojedini političari iz srpskog državnog vrha, pomognuti medijima koje kontrolišu, koriste svaku priliku da u Crnoj Gori stvaraju ili dižu tenzije, kako bi se pod izgovorom navodne ugroženosti Srba u Crnoj Gori, bavili državom Crnom Gorom tretirajući je isključivo kao unutrašnje političko pitanje Srbije.

Podsjetimo, Dačić je poručio predsjedniku Crne Gore da on još nije sreo modernog Crnogorca da ide u šumu, možda ako je na Vračaru.

"Kako drugačije protumačiti Dačićevu sugestiju novoj parlamentarnoj većini u Crnoj Gori, da je, kako reče, napokon kucnuo čas da se aktuelizuje pitanje dvojnog državljanstva, što je ništa drugo do novi pokušaj revitalizacije propale ideje Vojislava Koštunice iz vremena referenduma o nezavisnosti, da se jednom broju građana Srbije, zahvaljujući dodijeljenom crnogorskom državljanstvu, omogući da svoje biračko pravo, ostvaruju i u Crnoj Gori", pojasnio je Nikolić i dodao da kada je riječ o dvojnom državljanstu da država Srbija i sada to tajno radi, naglašavajući da svi koji imaju dvojno državljnastvo neće moći biti poslanici dok se ne odreknu državljanstva Srbije.

"Tako Dačić zamišlja put ka normalizaciji odnosa između Beograda i Podgorice, za čije je narušavanje, kako kaže, ključni krivac antisrpska politika bivše vlasti u Crnoj Gori. Računajući da oni kojima se obraća kratko pamte, namjerno zaboravlja da je on taj koji je početkom godine tražio da se “nepodobnim” Crnogorcima u Srbiji, zaprijeti protjerivanjem i oduzimanjem srpskog državljanstva. U zaborav su pale i izjave Patrijarha Irineja za kojeg su Crnogorci “isto što i Šumadinci i Vojvođani”, ili ministra zdravlja Zlatibora Lončara, koji je javno pogazio Ustav Republike Srbije, kada je u rasističkom maniru saopštio kako se trudi “da u njegovom resoru ne bude Crnogoraca", kazao je Nikolić.

Poslanik DPS-a je poručio da umjesto prvi čovjek diplomatije, države koja igra važnu ulogu u stabilnosti regiona, makar i kurtoazno izrazi žaljenje zbog neprimjerenih izjava na račun Crne Gore i Crnogoraca, te da mu to posluži kao platforma za normalizaciju odnosa između dvije države, "Dačićevo javljanje je između ostalog, i u funkciji otpočinjanja kampanje za predstojeći popis stanovništva u Crnoj Gori, gdje je cilj pretvoriti Crnogorce u manjinu u sopstvenoj državi, i udariti temelje srpskoj Crnoj Gori".

"Kad još uvijek aktuelni šef srpske diplomatije kaže da mu je smiješna izjava Predsjednika Crne Gore, da će se država, ukoliko bude napadnuta, braniti svim sredstvima, ako treba i u šumi, onda je to, uprkos insistiranju srpskih zvaničnika na teoriji o nepostojanju crnogorske nacije i navodno istom (srpskom) korijenu obje, samo pokazatelj koliko je Dačiću dalek i nerazumljiv mentalitet Crnogoraca", zaključio je Nikolić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.