Belgija: Nakon 500 dana od izbora uspjeli da se dogovore o vladi
Parlament u Briselu, foto: AFP

Belgija: Nakon 500 dana od izbora uspjeli da se dogovore o vladi

Sedam stranaka gotovo 500 dana nakon parlamentarnih izbora dogovorilo se jutros o formiranju vlade Belgije koja će se usredsrediti na suočavanje sa pandemijom korona virusa i njenim ekonomskim posljedicama.

Na posljednjim pregovorima liberala, socijalista, zelenih i hrišćanskih demokrata iz sedam stranaka, koji su trajali skoro 24 sata dogovoren je zajednički budžet, ali je ostalo otvoreno pitanje ko će biti novi premijer ili premijerka.

"Velike političke prepreke su iza nas i srećan sam što smo uspeli da napravimo program sa sedam partnera", rekao je demohrišćanski predstavnik Servais Verherštraeten.

Liberale je na pregovorima predstavljao Aleksander De Krum, a socijaliste Pol Magnet.

Od izbora 26. maja prošle godine, Belgiju predvodi privremena vlada.

Osim jezičkih barijera koje su problem u belgijskoj politici, formiranje vlade je kočio i obostrani uspon desnice u Flandriji i ljevice u Valoniji na izborima.

Kako bi bila ispunjena mjera socijalnog distanciranja, belgijski parlament će u toku nedjelje zasijedati u prostorijama Evropskog parlamenta kada bi trebalo da odobri vladu.

Belgija nije imala potpuno funkcionalnu većinsku vladu od 18. decembra 2018, kada je tadašnji premijer Šarl Mišel podnio ostavku nakon što je najveća koaliciona stranka odustala od podrške programu Ujedinjenih nacija o medjunarodnim migracijama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.