Radinović: Ne smije se ponoviti da organi EU integracija i diplomatska mreža budu pozicija za uhljeb partijski podobnih članova
Marija Radinović

Radinović: Ne smije se ponoviti da organi EU integracija i diplomatska mreža budu pozicija za uhljeb partijski podobnih članova

Promjena vlasti u Crnoj Gori na izborima 30. avgusta neumitno na dnevni red postavlja i pitanje daljeg napretka naše države na putu ka Evropskoj uniji i tempa kojim će se cijeli proces odvijati. Iako mnogi analitičari kao rok prijema u EU već postavljaju 2025. godinu, smatramo mnogo važnijim da Crna Gora ispuni sve one kriterijume koji su neophodni kako bismo što spremniji ušli u veliku evropsku porodicu naroda i izdržali pritisak i odgovornost koje članstvo nosi sa sobom, poručila je Marija Radinović, potpredsjednica Odbora SNP Glavnog grada Podgorica.

"Podsjećamo da je, zbog višegodišnjeg simuliranja reformi i šminkanja stvarnog stanja stvari, Crna Gora od naših međunarodnih partnera nazivana hibridnim režimom, fasadnom demokratijom, te zarobljenom državom u kojoj vlada endemska korupcija. Bivša vlast je na spoljnom planu godinama manifestovala odlučnost da sprovede neophodne reforme, dok je na unutrašnjem planu njen ključni cilj bio goli opstanak i u tu svrhu nisu birana sredstva", istakla je Radinović i dodala da nova vlast sve svoje snage i potencijale mora usmjeriti na ostvarivanje ključni pozitivinih promjena u oblasti osnaživanja vladavine prava i pravne države jačanja i demokratizacije državnih institucija kako bi one postale istinski servisi građana, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, poštovanja temeljnih ljudskih prava.

Naglasila je da se više nikad ne smije desiti da nedostatak političke volje za sprovođenje reformi bude kočnica koja sputava na putu ka EU i koja građane sprečava da ostvare bolji životni standard.

U tom smislu, pojasnila je da će jačanje ukupnih demokratskih procesa i političke kulture u  našem društvu biti veoma važno.

"S obzirom da je sve veći broj zemalja EU koje su skeptične prema daljem procesu proširenja, Crna Gora mora biti još marljivija u ispunjavanju svojih obaveza kako bi i njih uvjerila da smo vrijedni članstva u EU. Da bi se ovo ostvarilo, neophodno je da nova vladajuća struktura što prije oformi tim koji će se baviti evropskim intregracijama. U njemu se moraju naći najpametniji i najsposobniji kadrovi kako bi se ovaj proces što brže i uspješnije doveo do kraja", izričita je Radinović.

U saopštenju je zaključila da se "ne smije ponoviti da organi koji se bave procesom evropskih integracija, kao i diplomatska mreža, budu sredstvo za udomljavanje partijski podobnih ili isluženih kadrova, jer samo proaktivnim i odgovornim odnosom prema ovom procesu možemo ostvariti najveću dobit za naše građane".

O tome će kako je poručila nova vlast, čiji je dio i SNP CG, i te kako voditi računa.   

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.