Odbrana optuženih za šverc narkotika: Nema dokaza za krijumčarenje 840 kilograma kokaina
Viši sud u Podgorici

Na kontroli optužnice advokati tražili obustavu postupka protiv trinaestočlane kriminalne organizacije

Odbrana optuženih za šverc narkotika: Nema dokaza za krijumčarenje 840 kilograma kokaina

Odbrana dvanaest optuženih za stvaranje krimialne organizacije i šverc 840 kilograma kokaina iz Južne Amerike u portugalsku Luku Porto danas je u podgoričkom Višem sudu na ročištu za kontrolu optužnice zatražila obustavu postupka usljed nedostatka dokaza, kazao je za Pobjedu advokat Zoran Piperović.

Sa druge strane, branilac trinaestog optuženog Darka Giljače, advokat Predrag Đolević nije prigovorio zakonitosti dokaza koje je tužilac ponudio uz optužnicu.

Sudija Boris Savić će u narednih petnaest dana donjeti odluku da li će potvrditi optužnicu, vratiti je na dopunu ili prihvatiti predlog odbrane i obustaviti postupak.

Advokat Piperović je zatražio da mu se dostave mjere tajnog nadzora koje tužilaštvo ima u svom posjedu ili da se obustavi postupak protiv njegovog branjenika Milovana Lakovića.

"U transkriptu se u dva navrata navodi da Laković postavlja pitanje sagovorniku "kako ide sa kriminalnim planom”. Ako se dokaže da je te riječi izgovorio Laković, spremni smo da priznamo sve optužbe", kazao je advokat Piperović.

On je pojasnio da to što tužilaštvo nedostavlja mjera tajnog nadzora odbrani u fazi istrage predstavlja veliki problem.

Podsjećamo, na čelu te grupe, prema stavu Specijalnog tužilaštva su Nikica Todorović i Damjan Vukašinović, koji su u bjekstvu.

Todorović, Ranko Stojović, Milica Bukilić, Jovan Ercegović, Milovan Lolo Laković i Darko Giljača uhapšeni su 11. marta i sprovedeni u Istražni zatvor u Spužu. Zarina Karkelja je uhapšena na graničnom prelazu prilikom pokušaja da napusti Crnu Goru dok dok se za Radojem Radulovićem i Marijom Lazovićem još uvijek traga.

Dragana Prostran iz Podgorice, koju Tužilaštvo označava kao članicu ove kriminalne grupe puštena je krajem jula da se brani sa slobode. Ona je prethodno uhapšena u njemačkoj pokrajni Hesen po međunarodnoj potjernici koju je za njom raspisala kancelarija Interpola u Podgorici.

Trinaestočlana grupa se tereti za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i krijumčarenje narkotika.

Todorović i Vukašinović su početkom marta 2018. godine, kako se osnovano sumnja, organizovali kriminalnu organizaciju, čiji je plan bio da djeluje na međunarodnom nivou radi krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Todorović je, kako se navodi u naredbi za sprovođenje istrage, finansirao krijumčarenje kokaina, davao instrukcije o načinu vršenja kriminalnih aktivnosti, "usmjeravao i koordinirao radnjama ostalih članova grupe na sastancima koje je organizovao u prostorijama svog auto-servisa "Monte Car“ u Podgorici“.

Laković je, kako se sumnja, po nalozima i uputstvima Todorovića, u svom lokalu komunicirao sa ostalim članovima organizacije, obavještavao ih o toku i praćenju realizacije kriminalnog plana.

Ova kriminalna organizacija je katamaranom i jahtama krijumčarila kokain od Južne Amerike do Evrope, a za kupovinu brodova korišćeni su falsifikovani pasoši.

Iz Specijalnog tužilaštva su nakon hapšenja dijela ove grupe saopštili da su članovi kilogram kokaina kupovali za 5.000 do 6.000 eura, a prodavali za 30.000 do 40.000 eura.

Istražitelji optužbe na račun ove grupe temelje na dokazima prikupljenih u izviđaju, a posebno iz mjera tajnog nadzora, audio-zapisa i transkripata komunikacije okrivljenih i drugih osoba evidencija o prelasku granice za okrivljene, dokumentacije prikupljene preko EUROPOL-a pribavljene razmjenom podataka sa kolegama iz inostranstva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.