Gutereš: Kraj pandemije se ne nazire, nastaviće se gubitak radnih mjesta i prekid obrazovanja
Antonio Guteres

Gutereš: Kraj pandemije se ne nazire, nastaviće se gubitak radnih mjesta i prekid obrazovanja

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je da ne nazire kraj širenju korona virusa, gubitku radnih mjesta i prekidima u obrazovanju uslijed pandemije.

Na dan kada je zabilježeno više od miliona umrlih od korona virusa, on je rekao da je riječ o "mučnoj prekretnici", prenosi Beta.

Pandemija korona virusa mogla bi se, kako je ocijenio, prevazići odgovornim vođstvom, kroz saradnju i nauku.

Istakao je značaj mjera predostrožnosti, poput fizičke distance i nošenja maske.

Generalni sekretar UN-a je kazao da bi svaka vakcina morala biti dostupna svima. 

Nove mjere protiv epidemije

Niz evropskih zemalja najavio je da će nakon porasta broja novozaraženih uvesti nove mjere za borbu protiv širenja korona virusa, koje će uključiti ograničavanje putovanja, ranije zatvaranje barova i restorana te limitiranje javnih okupljanja.

Razorno dejstvo korona krize izazvaće dramatični privredni pad u svijetu, koji se za ovu i narednu godinu procjenjuje na gotovo 12.000 milijardi dolara, izjavila je direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva.

To je jednako vrijednosti većoj od jednogodišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP) eurozone, rekla je ona.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.