Bečić sa Medoks

"Ujedinjeno Kraljevstvo nije zaboravilo svog starog saveznika"

Sveobuhvatna podrška Crnoj Gori, čak i u izazovnim vremenima uslijed pandemije koronavirusa, dokaz je da Ujedinjeno Kraljevstvo nije zaboravilo svog starog saveznika, saopštio je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, koji je danas primio u nastupnu posjetu britansku ambasadorku u Crnoj Gori Karen Medoks.

"Sporazum koji su potpisali konstituenti nove vlasti jasno ukazuje da će se nastaviti sa jačanjem dosadašnjeg vanjskopolitičkog puta, afirmisanjem građanskog karaktera Crne Gore, da neće biti revanšizma, ali da će se poštovati vladavina prava. Nijedan pojedinac neće biti iznad zakona i time ćemo poslati poruku da smo zrelo demokratsko društvo", naglasio je Bečić.

Govoreći o prioritetima novog saziva Skupštine, istakao je da će raditi na jačanju zakonodavne, nadzorne i kontrolne uloge, čime će ovaj Parlament postati istinski i odgovoran partner Vladi.

Kako je saopšteno, naglasio je da će nastojati da povrate dostojanstvo ovom domu, a netoleranciju koja je postojala prethodnih godina zamjeniti poštovanjem i otvorenim razgovorom, trudeći se da opozicija ima mjesto koje zaslužuje.

Dodao da bez zajedničkog rada vlasti i opozicije ne može biti djelotvornih reformi i izgradnje uspješnog društva.

"Potrebno je da svi zajedno izdignemo iznad ličnih i partijskih interesa, jer interes Crne Gore i njenih građana mora biti svima nama prioritet koji nema alternativu", naglasio je predsjednik Skupštine. 

Kazao je da će unaprjediti usaglašenost domaćeg zakonodavstva sa evropskim, naročito u oblastima pravosuđa i izbornog zakonodavstva, kako izborni proces ne bi nikada više bili tačka sporenja.

Zahvalivši na dugogodišnjoj podršci Britanske ambasade institucionalnom jačanju Skupštine Crne Gore, naročito kroz saradnju sa Vestminsterskom fondacijom za demokratiju, istakao je uvjerenje da će Parlamentarna budžetska kancelarija ubrzo zaživjeti u punom kapacitetu i na taj način ojačati kontrolnu ulogu Parlamenta.

Ambasadorka Medoks čestitala je predsjedniku na izboru za ovako važnu funkciju jer se parlament u svakom uspješnom društvu smatra srcem demokratije.

"Smatramo da Skupština igra ključnu ulogu u djelotvornosti funkcionalne demokratije, a Vaš doprinos je od izuzetnog značaja. Raduje nas činjenica da dijelimo zajedničke ciljeve u oblastima saradnje u odbrani, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala kao i produbljivanju parlamentarne saradnje. Britanska Vlada i Parlament, koji imaju puno eksperata iz raznih oblasti, voljni su da vam pomognu u ispunjavanju zacrtanih ciljeva", kazala je ambasadorka.

Sagovornici su, kako se navodi, razmijenili mišljenja o značaju unaprjeđenja ekonomske saradnje za šta postoji dosta potencijala, a ambasadorka Medoks je naglasila da će voljnost Bečića da se stvori bolji poslovni ambijent i ojača borba protiv korupcije i kriminala, poslužiti kao podsticaj za strane investitore da više ulažu u Crnu Goru.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.