Vujović: Srbija se miješala u izbore u Crnoj Gori
Zlatko Vujović

Vujović: Srbija se miješala u izbore u Crnoj Gori

Srbija se miješala u izbore u Crnoj Gori, bez obzira na to što su njeni zvaničnici to u više navrata negirali - ocijenio je Zlatko Vujović iz Centra za monitoring i istraživanje.

Vujović u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) podsjeća da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će se izdvajanja za srpske institucije u Crnoj Gori uvećati deset puta, kao i da je cilj zvanične Srbije da se poveća broj Srba u Crnoj Gori na popisu sledeće godine.

"Uoči izbora bila je i jedna urgentna pomoć od više od milion i po eura iz budžeta Srbije", rekao je Vujović.

Dodajući da su srpski mediji pod kontrolom Vučića vodili kampanju podrške koaliciji "Za budućnost Crne Gor"e, diskreditujući one koji nisu bili na liniji očekivanja zvaničnog Beograda.

"Sam Vučić je javno i otvoreno saopštio na konferenciji za medije 6. januara da je interes Srbije prije svega da sačuva interese Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori i da će uraditi sve što je potrebno da se to obezbijedi", kazao je Vujović.

Podsjeća na izjavu visokog funkcionera Vučićeve Srpske napredne stranke, (Vladimir) Đukanovića koji je lideru koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravku Krivokapiću (25.09.) javno poručio „da nikada ne bi dobili izbore i pobijedili Mila Đukanovića da nije bilo predsjednika Aleksandra Vučića i podrške iz Srbije“.

"Ako ovo sve imamo u vidu, teško je izvesti zaključak da se Srbija nije miješala u izbore u Crnoj Gori jer je to više nego jasno", istakao je Vujović.

Podsjetimo, u kontekstu parlamentarnih izbora Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore saopštilo je ranije da je miješanje Srbije u unutrašnja pitanja Crne Gore "aksiom koji je u većoj ili manjoj meri prisutan decenijama“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.