Radulović: Neprimjereno da bilo ko na javnom prostoru vrši obrede
Branislav Radulović

Radulović: Neprimjereno da bilo ko na javnom prostoru vrši obrede

Crkveni obred tokom konstituisanja nove vlasti u Budvi, isticanje zastave druge države na konstitutivnoj sjednici lokalnog parlamenta u Andrijevici, ali isticanje trobojki na lokacijama u Baru i Perastu đe u značajnom broju žive pripadnici manjinskih naroda loša je poruka kazali su sagovornici Radija Crne Gore.

Predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore Branislav Radulović podsjeća da je Crna Gora po Ustavu sekularna država i naglašava da je neprimjereno i suprotno osnovnim principima da bilo koja religijska organizacija u javnim prostorima vrši obrede.

To je jasno i precizno, kaže Radulović, regulisano Zakonom.

“U Crnoj Gori ni jedna religija nema status državne, dakle javne, dominantne, koja bi kao takva sprovodila radnje i postupke u onim organima državne ustanove i lokalne samouprave u kojima pristup i koje su ustanovljene za sve građane bez obzira kojoj religiji pripadaju“, naveo je Radulović. 

Zakon je precizan, ali i liberalan i kod isticanja držanih simbola, poručuje Radulović.

„Naravno ovdje se ne radi o slučajnosti već očigledno o namjeri, tako da i u jednom i u drugom slučaju ono što su pozitivno važeći propisi države Crne Gore i njen ustavni poredak i osnovni principi funkcionisanja sekularne države po mom dubokom uvjerenju su povrijeđeni“, naglašava Radulović. 

U građanskom pokretu URA naglašavaju da je za njih nerazumljivo da neki državni ili organ lokalne samouprave ne primjenjuje Zakone bez obzira da li mu se isti dopadaju ili ne. Nije dobro vrijeme da se produbljuju podjele u društvu, navela je predstavnica tog političkog subjekta Milijana Vukotić Jelušić.

"Smatram da bi se primarno trebali baviti ekonomskim i socijalnim problemima države jer u ovom trenutku zaista ni od zastave ni od himne ni od grba ne možemo živjeti. Duhovna komponenta u tom smislu jeste važna i treba je njegovati , ali ne u vanrednim uslovima u društvu u kakvima se sada nalazimo“, kaže Vukotić Jelušić. 

Osvrćući se na konkretan slučaj u Budvi, Vukotić Jelušić naglašava da je predsjednik opštine predstavlja sve građane.

"Mislim da je važno da se pošalje poruka da mi predstavljamo sve građane bez obzira da li su glasali za nas ili ne. Ja sam lično očekivala od gospodina Carevića da pošalje drugačiju poruku od one koju je poslala. Voljela bih da je on stao ispred otvorenih vrata opštine i poručio svim građanima da će se truditi da ta vrata nikada ne budu više zatvorena za građane niti da se selektivno ulazi u zgradu opštine, kako je to bio slučaj do nedavno“, istakla je Vukotić Jelušić.

Za Demokratsku partiju socijalista ova dešavanja su očevivana i samo su nastavak već viđenog. Predstavnica te stranke Nela Savković Vukčević istiuče da su ove pojave manifestacija onoga što se već vjekovima najavljuje, a to je posrbljavanje Crne Gore i poništavanje njenog nacionalnog, kulturnog i svakog drugog postojanja.

"Izraz te velikosrpske ideje danas imamo u njenom punom obliku.Nosilac snaga te ideje je u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koja je sasvim komotno i neometano djelovala sve ovo vrijeme u Crnoj Gori“, tvrdi Savković Vukčević. 

Namjera je jasna , poručuje Savković Vukčević- smanjiti broj Crnogoraca na popisu i da se suština Crne Gore pretvori u srpsku.

„U ovom slučaju taj spoljni okvir o kojem govorimo trenutno nije važan. Crna Gora može ostati i samostalna država i zapadne orjentacije i članica NATO-a, ali njena unutrašnjost će biti ispražnjena od onog što je crnogorsko i što je autentično“, naglašava Savković Vukčević.

Naredni korak je vjeruje Savković Vukčević promjena i državnog statusa i prozapadnog puta.

„A ono što moramo naglasiti da Crna Gora tada može biti samo manjina, odnosno jedan element koji ni o čemu pa ni o svojim stvarima ne može da odlučuje“, poručuje Savković Vukčević.

Ne smije se dozvoliti da se ponovi 1918 i nestanak Crne Gore i njene crkve . Crnogorski barjak traje vjekovima podsjeća Savković Vukčević i dodaje da se za trobojku kralja Nikole koja je bila zastava tek od 1910 zalažu oni koji slave podgoričku skupštinu na kojoj je taj isti kralj detronizovan. 

"Znamo svi da crnogorski barjak postoji vjekovima. I sve ono što su izvorni elementi našeg vjekovnog i autohtonog trajanja svakako se moraju mnogo više kroz obrazovanje i ostale načine komunikacije približiti ljudima“, smatra Savković Vukčević. 

Iako zatražen, komentar na ove pojave izostao je od Demokratske Crne Gore.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.