Norveški milijarder kupuje 4 hiljade stanova u Berlinu
Berlin

Norveški milijarder kupuje 4 hiljade stanova u Berlinu

Dio stanovnika Berlina se sprema na borbu protiv novog "neprijatelja" – jednog norveškog milijardera koji namjerava da kupi gotovo 4.000 stanova. U gradu u kojem je krov nad glavom u međuvremenu postao luksuz.

To je najveća investicija u berlinske nekretnine otkako je Senat grada-pokrajine uveo mjeru kojom se onemogućuje proizvoljno podizanje stanarine: švedska kompanija "Helmstaden Bostad", iza koje stoji norveški milijarder Ivar Tolefsen, najavila je početkom sedmice da namjerava da kupi 130 stambenih zgrada u Berlinu.

To su ukupno 3.902 stana, 208 poslovnih prostorija i 321 parking-mjesto. Sve to za 830 miliona eura.

Na ljutitu reakciju nije trebalo dugo čekati. Dio građana Berlina je u stalnom sukobu sa ulagačima u sektoru nekretnina. Razlog je što su cijene stanarina u gradu u poslednjih desetak godina udvostručene. Situacija je slična i u drugim metropolama, ali je problematično to što je cijena stanovanja u Berlinu uvijek bila mnogo niža, s obzirom da su građani Berlina uvijek zarađivali manje od njemačkog prosjeka. Sada se raskorak znatno povećao.

Stanovnici objekata koje namjerava da kupi norveški milijarder Tolefsen, inače poznat kao ljubitelj ekstremnih sportova, već su se pobunili i od gradskih vlasti traže da iskoriste pravo prednosti pri kupovini.

Međutim, kako za DW kaže savetnik gradske četvrti Efraim Gote, zamenik gradonačelnika gradske opštine Berlin Centar, neke zgrade koje "Helmstaden Bostad" planira da kupi su u ovoj četvrti koja ne spada u područja sa zaštićenim stanarima. Investitor tako može da "izbaci" grad iz igre ako potpiše izjavu u kojoj se obavezuje da će štititi prava stanara.

Po mjeri mušterija

Kompanija "Heimstaden Bostad" garantuje da je njen poslovni model "orijentisan prema klijentima".

"Mi imamo dugoročne planove. Nikada ne kupujemo da bismo skuplje prodali. Naprotiv, mi ulažemo u objekte i sarađujemo sa stanarima, političkim akterima i zajednicama na stvaranju ugodnih i održivih četvrti za berlinsko tržište", rekao je za DW Patrik Hol, direktor kompanije.

Za njih je ova kupovina nešto poput ulaza na njemačko tržište. Kompanija posjeduje stanove širom Evrope i do sada, kako kažu, nije bilo sukoba sa stanarima.

Ali i pored takvih uvjeravanja, mnogi stanari su sumnjičavi.

"To su samo prazne riječi u koje ne možemo da se pouzdamo", kaže Jagna Anderson iz inicijative "Pet kuća".

On prepričava iskustva stanara kuća koje su u vlasništvu ove kompanije u Oslu i Malmeu. Oni tvrde da se vlasnik baš ne brine kada je u pitanju održavanje zgrada. Anderson već priprema proteste i nastoji da mobiliše i druge stanare. Ali za sada je poznato samo šesnaest od 130 zgrada koje "Heimstaden Bostad" namjerava da kupi.

Političar Socijaldemokrata Gote razume zabrinutost stanara i kaže da je kompanija ranije u nekoliko navrata kupovala, renovirala i odmah preprodavala objekte po većoj cijeni. Probleme potvrđuje i nedavna odluka jednog suda u Oslu koji je sprečio nove transakcije i kompaniju natjerao da objekte ponovo proda gradu i to po cijeni po kojoj ih je i kupila.

Investitori strpljivi

Ljevičarska vlast u Berilnu je ograničila cijene stanarina, što sada ne odgovara vlasnicima stanova. Ali mnogi vjeruju da ulagači poput "Heimstaden Bostada" samo žele da dobiju na vremenu.

"Oni će sačekati da istekne petogodišnji rok tokom kojeg važe nova pravila, pa da nakon toga podignu stanarine", kaže Vibke Verner iz Berlinskog udruženja stanara.

Pravilo o zamrzavanju stanarina ionako još nije u potpunosti na snazi, zato što Ustavni sud mora da odluči o njegovoj ustavnosti. Zato se stanovi trenutno izdaju aktuelnim stanarinama uz mogućnost naknadnog plaćanja razlike u stanarinama u slučaju da Ustavni sud poništi mjeru.

Za ljude poput Andersona je problematična sama činjenica da se na tržištu nekretnina u Berlinu dozvoljavaju tako velike transakcije.

"Uvijek će biti raskorak u interesima ulagača koji žele da ostvare profit i stanara koji žele stanove koje mogu da priušte i mir", rekao je on.

 

Dojče Vele 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.