Škole u najzaraženim gradovima vjerovatno neće početi 1. oktobra
Ilustracija

Škole u najzaraženim gradovima vjerovatno neće početi 1. oktobra

Škole u gradovima gdje je najveća stopa obolijevanja od korona virusa, vjerovatno neće početi 1. oktobra sa radom, već će se nastava organizovati onlajn, a Ministarstvo prosvjete, kako su za Pobjedu kazali iz tog resora, rukovodiće se preporukama zdravstvenih vlasti, na prvom mjestu Instituta za javno zdravlje.

“Ministarstvo prosvjete rukovodi se prvenstveno preporukama zdravstvenih vlasti, na prvom mjestu Instituta za javno zdravlje. Tako je bilo kad je rađeno na modelu nastave, a tako će biti i ubuduće, jer jedino to u ovoj situaciji smatramo ozbiljnim i odgovornim. Dakle, odluka o modelu nastave je izrađena upravo u tijesnoj saradnji sa zdravstvenim stručnjacima”, naveli su iz tog resora za Pobjedu.

Iz Instituta je najavljeno da zbog složene epidemiološke situacije i opasnosti od obolijevanja učenika postoji mogućnost da se đaci poštede povratka u klupe, ali će odluku o tome donijeti u ponedjeljak, kada sagledaju situaciju sa epidemijom u svim gradovima.

Pobjedi su se obratili roditelji čija djeca bi trebalo da počnu u školu i kazali su da su roditeljski sastanci održani onlajn i da su im prosvjetni radnici kazali da ne mogu precizirati mjere koje će se primjenjivati niti uslovi pod kojima će se održati nastava, jer postoji velika mogućnost da u ponedjeljak nadležni donesu odluku da djeca nastave da uče od kuće.

U Beranama, Nikšiću i u Rožajama, korona virus je najrasprostranjeniji.

Razmatrajući epidemiološku situaciju i uslove za predstojeći početak školske godine, Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je zadužilo Ministarstvo prosvjete da intenzivira aktivnosti i da do ponedjeljka (28. septembra) sagleda i utvrdi sve relevantne parametre i podrobno informiše javnost o svim aspektima početka školske godine.

“Nadležni inspekcijski organi, prije svega Sanitarno-zdravstvena inspekcija, zaduženi su da do početka školske godine izvrše nadzor ispunjenosti uslova za redovno pohađanje nastave u kontekstu poštovanja epidemioloških mjera. Sa ciljem sprečavanja širenja korona virusa među djecom i đacima NKT je odlučilo da izmijeni odgovarajuću naredbu tako da obaveza nošenja zaštitnih maski važi za djecu stariju od pet godina”, navode iz NKT-a.

Sa prvog sastanka UNICEF-a i relevantnih lokalnih zajednica, održanog prije dvije sedmice, poručeno je da svakoj školi u Crnoj Gori treba dozvoliti da samostalno odluči o najboljim načinima da organizuje kvalitetno i inkluzivno obrazovanje tokom pandemije. Sastanku su prisustvovali predstavnici Udruženja ,,Roditelji“, Prosvjetne zajednice, Pedagoškog centra, Unije direktora škola Crne Gore i Sindikata prosvjete i saglasili su se da škole tu odluku treba da donesu na osnovu sveobuhvatne procjene rizika i mogućnosti i u saradnji sa zdravstvenim stručnjacima, nastavnicima, roditeljima, učenicima i lokalnom zajednicom.

Iz Ministarstva nijesu precizirali da li će prihvatiti neku od sugestija sa tog skupa, ali su rekli da svaku izuzetno cijene.

“Jer svaka nosi novu ideju i drugačiji pogled na stvari. No, pratićemo epidemiološku situaciju i procijenićemo, prije svega u saradnji sa zdravstvenim vlastima, kao i do sada, svaki novi korak. Ako ih bude, javnost će o njima biti blagovremeno obaviještena”,  naveli su oni u odgovorima.

Jedan od prijedloga koji je došao iz Prosvjetne zajednice je da odluka o ponovnom otvaranju škola treba da se zasniva na temeljnoj analizi situacije u svakoj školi, koju treba sprovesti u tijesnoj saradnji sa zdravstvenim stručnjacima, nastavnicima, roditeljima i učenicima.

Pedagoški centar ukazao je na potrebu da se sa posebnom pažnjom saslušaju poruke djece sa smetnjama u razvoju, kao i romskih i egipćanskih porodica, a iz Unije direktora škola Crne Gore kazali su da izazovi nijesu isti za sve škole, te da je poseban izazov za škole sa prevelikim brojem đaka.

Ministarstvo prosvjete početkom mjeseca saopštilo je da će nastavu od 1. oktobra u školi pohađati đaci 1, 2, 3, 4, 5. i 6. razreda osnovne škole i 1. razreda srednje škole, a ostali onlajn, uz konsultacije u školi svakih petnaest dana.

“Sve provjere znanja, izrada testova, kontrolnih i pisanih zadataka za sve đake, organizovaće se isključivo u školi, uz poštovanje mjera. Svi đaci srednjih stručnih škola bilo kog razreda će vježbe i praktičnu nastavu realizovati u školi ili kod poslodavca, uz poštovanje mjera. Trajanje časa za učenike osnovnih škola je 30 minuta najviše četiri časa, a za učenike srednje škole 30 minuta najviše šest časova”, pojasnili su iz Ministarstva prosvjete.

Bez obzira na činjenicu što će dio đaka pratiti nastavu u školi, Ministarstvo prosvjete učenicima svih razreda osnovne i srednje škole obezbijedilo je i snimljeni materijal za najveći broj predmeta, koji će se od 1. oktobra emitovati na TVCG2 i MNE sport.

Za učenike koji prate nastavu na albanskom jeziku časovi će biti emitovani na kanalima TV Teuta i TV Boin. Programska šema biće objavljena na sajtu www.ucidoma.me, na portalu za nastavnike www.skolskiportal.edu.me, YouTube kanalu Uci doma, te internet stranici Ministarstva prosvjete, društvenim mrežama i TV kanalima.

Naveli su da je za učenike s posebnim obrazovnim potrebama pripremljen instrument za procjenu razvojnog statusa djece, koji je podijeljen ustanovama, na osnovu koga će se posebno planirati i realizovati rad s djetetom.

“U učionici u isto vrijeme ne smije biti više od 15 učenika; u jednoj školskoj klupi smije da sjedi samo jedan učenik; a neophodno je održavati i fizičku distancu od najmanje dva metra”,  navode u Ministarstvu prosvjete.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.