IJZ: Uz nove mjere suzbićemo širenje epidemije početkom oktobra

'Budimo složni, disciplinovani i odgovorni za sebe i svoje najbliže'

IJZ: Uz nove mjere suzbićemo širenje epidemije početkom oktobra

Imajući u vidu izuzetno rasprostranjenu lokalnu transmisiju, veliki broj slučajeva u bolnicama i ogroman pritisak na zdravstveni sistem, Institut za javno zdravlje je predložio Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti uvođenje dodatnih mjera radi sprečavanja širenja novog koronavirusa.

Lokalni krizni štabovi su se, kako je saopšteno, uzimajući u obzir izuzetno nepovoljnu epidemiološku situaciju, obratili NKT-u sa prijedlogom preduzimanjem dodatnih mjera u opštinama sa izuzetno visokom transmisijom.

Svjesni teške situacije uslovljene nepoštovanjem mjera, apelovali su na sve uticajne pojedince da pozovu na  strogo pridržavanje donešenih mjera.

“Ove mjere, čija primjena počinje od sjutra, obezbijediće da već u prvoj polovini oktobra suzbijemo intezivno širenje epidemije i očuvamo zdravlje i živote stanovništva”,saopšteno je.

Ovo je, naglašavaju, jedini način da se epidemija stavi pod kontrolu.

“Svjesni smo ekonomske situacije i problema koji će nastati usljed prijedloga ovakvih mjera, ali je ovo zaista jedini način da pokušamo da stavimo pod kontrolu izuzetno tešku epidemiološku situaciju i pomognemo zdravstvenom sistemu da se održi na nogama”, dodaju iz IJZ  napominjući da rade sve što rade i njihove kolege svuda u svijetu u odnosu na širenje epidemije.

“Pozivamo vas da budemo složni, disciplinovani  i odgovorni za sebe i svoje najbliže. Jedino tako možemo pomoći i sebi i medicinskim radnicima koji se nadčovječanskim naporima bore za svaki ljudski život.Dragi građani, molimo vas da što više boravite u svojim kućama, da nosite maske i održavate fizičku distancu. Ovaj naš apel upućujemo svim građanima Crne Gore, bez obzira na to je li u njihovim lokalnim sredinama veći ili manji nivo transmisije, jer svaka neodgovornost može dovesti do neželjenih posljedica. Ovim putem želimo da se zahvalimo svim građanima koji su se sve vrijeme pridržavali preporučenih mjera, kao i svima koji će to sad uraditi”,poručuju iz Instituta za javno zdravlje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.