Za četiri godine prikupili preko milion i pomogli 25 mališana

Fondacija Budi Human

Za četiri godine prikupili preko milion i pomogli 25 mališana

Za četiri godine rada Fondacija Budi prikupila je preko milion eura i na liječenje poslala 25 mališana čije tretmane ne pokriva Fond zdravstva. Na računu prvog Teletona, koji je održan prije 4 godine, trenutno se nalazi 292.209 eura predviđenih za pomoć djeci oboljeloj od karcinoma.

Fondacija je osnovana prije četiri godine da pomogne djeci na najtežim bolestima.

“Fondacija Budi human nastala je sa ciljem da pomogne liječenje mališana čije tretmane ne pokriva Fond zdravstva. Do sada smo prikupili preko 1.070.000 eura od kojih smo na liječenje poslali 25 mališana. Trenutno se prikuplja novac za njih troje”, navodi se u saopštenju.

Kako su saopštili iz te organizacije, nastaviće da pomažu onima kojima je potrebna najveća podrška.

“U narednom periodu uvešćemo mogućnost doniranja novca platnim karticama putem sajta. Takođe, proširićemo domen pružanja pomoći i na mališane čije liječenje podržava Fond zdravstva, ali im treba podrška kod mnoštvo drugih propratnih troškova”, kazali su iz Fondacije.

“Ako se osvrnemo na 27. septembar 2017. vidimo želju za stvaranjem ljepšeg svijeta, a ako sa ove tačke gledišta pogledamo iza, vidimo rad sa mališanima i njihovim porodicama, afirmaciju javnosti o značaju pomoći i podrške, mnoštvo realizovanih humanitarnih akcija. Vidimo osmijehe, suze radosnice, ali i strah i strepnju. Sve su to naši mališani hrabro podnijeli”, podsjećaju iz Fondacije.

Podsjećanje na humanitarne akcije

Šesnaestog februara 2017. održan je prvi crnogorski Teleton.

“Pored Fondacije, u organizaciji je učestvovalo šest televizija koje su uživo prenosile događaj: RTCG, TV7, TV A1, TV Vijesti, TV Nova i Prva TV. Gotovo 100 poznatih ličnosti i predstavnika kompanija koje djeluju u Crnoj Gori prikupili su sredstva za liječenje djece oboljele od karcinoma. Na kraju večeri, prikupljena brojka iznosila je preko 395 hiljada eura”, podsjetili su iz Fondacije.

Iste godine 22. jula održano je humanitarno veče „Pleši za djecu“ za pomoć mališanima oboljelim od cerebralne paralize.

“Događaj je organizovala dizajnerka brenda luksuznog nakita Misahara, Lepa Galeb Roskopp. Disko veče Pleši za djecu po uzoru na svjetski poznati njujorški studio 54 okupilo je brojne goste i tom prilikom je prikupljeno 14.100 eura”, navodi se u saopštenju.

Kraj godine obilježilo je prvo priznanje za rad Fondacije  - nagrada Iskra, specijalno priznanje za istorijski Teleton.

U prvoj godini rada prikupljeno je 277.166 eura za liječenje mališana.

“U humanitarnim akcijama nisu učestvovali samo odrasli. Uostalom, kako bi išta moglo da prođe bez nesebične pomoći djece. Tako su na Međunarodni dan djeteta mališani iz vrtića „Suncokrili“ održali predstavu „Vrtić superheroja“, a umjesto kupljene karte roditelji i gosti imali su priliku da doniraju dovac za  mališane Fondacije”, podsjećaju aktivisti.

 Andrija Đukić, učenik srednje stručne škole „Sergije Stanić“ je u junu prošle godine, zajedno sa svojom mamom krenuo pješke na putovanje snova, dugo 900 kilometara.

”Njegova avantura ispraćena je humanitarnom akcijom „Milion koraka“ u okviru koje je  prikupljeno 2. 500 eura za mališane koji čekaju na liječenje”, kazali su iz Fondacije.

Uslijedila je akcija Superheroji.

“Korisnici Fondacije koji su otišli na liječenje odlučili su da pomognu djeci koja i dalje čekaju da se za njih skupi novac. Za tu priliku fotografisali su se u kostimima superheroja, pred objektivnom fotografa Aleksandra Jaredića, dok se za šminku pobrinula umjetnica pod imenom Čedovište. A onda ste naše Superheroje mogli vidjeti na bilbordima širom Crne Gore, zahvaljujući kompaniji Metropolis Media koja nam nesebično pruža podršku.”

Učenici Osnovne škole „Savo Pejanović“ prošlog su septembra organizovali Žuti petak, posvećen djeci koja se bore sa karcinomom.

“Nedugo zatim organizovan je edukativni piknik na kojem su mališani učili o različitostima, prihvatanju drugačijeg od sebe, o tome kako da pomognu drugarima koji imaju zdravstveni problem. Piknik je organizovan u saradnji sa nevladinom organizacijom Dama, a privukao je mnoštvo mališana i roditelja”, podsjećaju iz Fondacije.

U Kotoru su djeca iz vrtića Osmijeh zajedno sa Fondacijom spremila jesenju priredbu i okupili drugare iz predškolskih ustanova  „Vrtić Pinokio“, „Vini Pu“ i „Svetionik“. Crteži, kolaži, maske, sve dječijih ruku djelo, prodavani su a novac je otišao mališanima koji se bore sa različitim oboljenjima.

Fondacija Budi human našla se na listi pozitivnih stvari koje su obilježile 2019 godinu.

“Tu je i humanitarno veče Stand up komedije, Međunarodni dan djeteta, humanitarno veče duhovnog učitelja Mohanđija i Ane Divac, humanitarni auto moto skup, koncert na Podgoričkom pazaru, novogodišnji paketići za Superheroje, ekološki projekat Sandre Mitrović, akcija povodom Dana humanosti”, navode iz Fondacije.

Kažu da nastavljaju sa svojim radom.

“Četiri godine kasnije, ponosni smo na sve što je iza nas, spremni za sve što dolazi. A dolazi toliko toga.Nastavićemo da budemo njihovi saborci, podrška i potpora.Hvala što ste nam se u tome pridružili”, zaključili su u saopštenju.  

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.