Nedolazak Đukanovića na konstitutivnu sjednicu Skupštine nije najava dobre saradnje
Ljubomir Filipović

Filipović ocijenio sastavljanje Vlade prvi test kohabitacije

Nedolazak Đukanovića na konstitutivnu sjednicu Skupštine nije najava dobre saradnje

Davanje mandata Zdravku Krivokapiću da sastavi novu vladu biće prvi test kohabitacije, smatra politički analitičar Ljubomir Filipović.

On je rekao da nedolazak predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića na konstitutivnu sjednicu Skupštine nije najava dobre saradnje ili produktivne kohabitacije.

“Kao predsjednik je toga dana trebao da bude tamo, i da pokaže svoje poštovanje prema instituciji sa kojom dijeli vlast”, kazao je Filipović agenciji MINA. 

Prema njegovim riječima, Đukanović je čestitkom novoizabranom predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću donekle sanirao štetu učinjenu svojim nedolaskom. 

“Ali je, sa druge strane, kao lider svoje stranke trebao da bude uz partijske saborce u momentu kada su oni bili izloženi ponižavanjima i prijetnjama od predstavnika nove većine. Pravi lider treba da je i u pobjedi i u porazu sa svojim timom”, naveo je Filipović. 

On je kazao da će prvi test kohabitacije biti davanje mandata Krivokapiću da sastavi novu vladu. 

Na pitanje koliko je značajno to što je za predsjednika parlamenta izabran lider partije koja je građanske profilacije, Filipović je rekao da ne smatra da su Demokrate građanska partija, i to, kako je naveo, nije nešto a priori loše.

 “Građanske partije su, po mom mišljenju, partije liberalno-demokratske orijentacije koje jasno ističu vrijednosti jednakosti pred zakonom, individualnih sloboda i slobodnog tržišta”, naveo je Filipović.

On je kazao da su Demokrate populistička stranka desnog centra, koja ističe prisustvo etničkih manjina kao promociju ideje etničkog korporativizma unutar jedne nacije.

“Dalje, Demokrate dogovaraju sa Evropskom narodnom partijom o članstvu u tom pokretu, što je još jedna potvrda da se radi o partiji evropske desnice”, dodao je Filipović.

 On smatra da bi bilo vrlo dobro da kroz to potencijalno članstvo, i kroz ideološke obuke koje slijede, Demokrate postanu prva partija ozbiljnog desnog centra u Crnoj Gori. 

“I da na taj način doprinesu ideološkom pluralizmu koji je jako potreban ovom društvu”, dodao je Filipović. 

Upitan da prokomentariše govor Bečića nakon izbora za predsjednika Skupštine, Filipović je kazao da je on bio jako važan baš u tom dijelu u kome je najavio jaču kontrolnu funkciju parlamenta. 

“Ili, kako je on slikovito rekao, da neće dozvoliti da parlament bude "protočni bojler" izvršne vlasti. Ako uspije u tome, a to ne zavisi samo od njega, nego od većine u parlamentu, treba mu pružiti potpunu podršku da parlament konačno osvijesti svoje mjesto u političkom sistemu zemlje”, istakao je Filipović.

Govoreći o tome oko kojih pitanja bi moglo biti najviše nesaglasnosti između tri koalicije, on je naveo da je izlaganje Milana Kneževića jasno pokazalo šta će biti dominantan diskurs Demokratskog fronta (DF) u narednom periodu.

 “Insistiranje na političkom srpstvu i na nonsensu da je Front isključivi zastupnik interesa Srba u Crnoj Gori. Podgrijavaće ekstremne narative i na taj način ucjenjivati partnere. Najveća prijetnja za uzajamne odnose je lojalnost dijela Fronta Aleksandru Vučiću, ali i saradnja i potčinjavanje drugog dijela opozicije Srpskoj pravoslavnoj crkvi”, smatra Filipović. 

Sa druge strane, kako je naveo, URA ima obaveze prema svom integritetu i principima, koje je već značajno ugrozila kompromisima koje je morala da napravi.

 “Koliko je fleksibilan prag tolerancije ovih subjekata i do koje mjere su spremni da popuštaju jedni drugima, ostaje da se vidi. Na osnovu ovoga što smo do sada vidjeli, sumnjam da ovo može dugo trajati”, kazao je Filipović.

Na pitanje koja će od tri koalicije najviše profitirati od prisustva u vladi, on smatra da će to definitivno biti DF. 

“Gubljenjem moći Demokratske partije socijalista (DPS), članstvo i birači će početi nesumnjivo da se osipaju, posebno onaj dio koji je svoju podršku DPS-u davao iz klijentelističkih razloga”, kazao je Filipović. 

Kako je naveo, upravo ti birači često nemaju ideološke preference i ona partija koja je najveća imaće najveću moć apsorpcije tog talasa novih pristalica.

 “Iz tog razloga smatram da će sve partije na vlasti rasti, ali mislim da će Front tu najviše profitirati. Potvrda za to je situacija u Budvi u kojoj su URA i Demokrate zadržale isti broj mjesta u lokalnom parlamentu dok je Front skočio skoro dva puta, i fali mu samo par odbornika za apsolutnu vlast u gradu”, zaključio je Filipović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.