Preminuo slavni reditelj Goran Paskaljević

Preminuo slavni reditelj Goran Paskaljević

Proslavljeni srpski filmski reditelj Goran Paskaljević preminuo je u 74. godini. Dubok trag u kinematografiji ostavio je ostvarenjima „Varljivo leto '68“, „Bure baruta“, „Vreme čuda“, „Tango argentino“, „Tuđa Amerika“. Režirao je i prvi film u indijsko-srpskoj koprodukciji „U zemlji bogova“.

Goran Paskaljević diplomirao je filmsku režiju na Praškoj akademiji. Režirao je mnoge dokumentarne filmove i TV drame za TV Beograd, a prvi dugometražni igrani film Čuvar plaže u zimskom periodu, snimio je 1976.

Napravio je preko 30 dokumentarnih i 18 igranih filmova. 

Dubok trag u kinematografiji ostavio je ostvarenjima Varljivo leto '68, Bure baruta, Vreme čuda, „Tango argentino, Tuđa Amerika.

Uloga u filmu Gorana Paskaljevića Poseban tretman donijela je Mileni Dravić nagradu za sporednu glumicu na Kanskom festivalu. 

Snimajući film Kako je Hari postao drvo, Paskaljević je sarađivao sa čuvenim irskim glumcima Kolmom Minijem (serija Zvezdane staze: Sledeća generacija), Kilijanom Merfijem (serija Birmingemska banda) 

Režirao je i prvi film u indijsko-srpskoj koprodukciji U zemlji bogova. 

Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada među kojima je Nagrada kritičara za najbolji evropski film 1998. za Bure baruta; Nagrada kritičara u San Sebastijanu 1990. za Vrijeme čuda.

Časopis Varajeti svrstao ga je 2001. u pet najboljih režisera godine (pored Lasla Halstroma, Nila Džordana, Stivena Soderberga i Edvarda Janga).

Prvi filmski režiser koji je 2002. u Minhenu dobio Nagradu „Bernard Viki Most“ za humanizam u svojim djelima.

Novembra 2007. Paskaljević je odlikovan francuskim Ordenom umjetnosti i književnosti koji mu je svečano uručen 9. maja 2008. u Beogradu. 

RTS

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.