Nove mjere po opštinama: Zavisno od broja oboljelih zabrana izlaska od 22 do 5h, kućnih posjeta, zatvaranje ili ograničenje rada kafića i restorana...
Sjednica NKT-a

Najoštrije mjere od ponedjeljka počinju da se primjenjuju u Nikšiću, Beranama i Andrijevici

Nove mjere po opštinama: Zavisno od broja oboljelih zabrana izlaska od 22 do 5h, kućnih posjeta, zatvaranje ili ograničenje rada kafića i restorana...

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) danas je na sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, odlučilo na prijedlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ) i više opštinskih kriznih štabova da od ponedjeljka počne primjena novih restriktivnih epidemioloških mjera zavisno od epidemiološke situacije u svakoj od lokalnih samouprava.

"Prema metodologiji IJZ, koju je danas usvojilo NKT, osnova za donošenje odluka o restriktivnim mjerama zasnivaće se na praćenju stopa četrnaestodnevne kumulativne incidencije (KI). Ova stopa i njeno kretanje, koja u epidemiologiji predstavlja mjeru rizika obolijevanja, dobija se podjelom broja novih slučajeva infekcije koronavirusom brojem stanovnika lokalne samouprave i izražava na 100.000 stanovnika", navodi se u saopštenju.

U lokalnim samoupravama u kojima je 14-o dnevna stopa:

1. Manja od 400: nastavljaju se striktno poštovanje i stroga kontrola sprovođenja važećih epidemioloških mjera.

2. Između 400 i 799, uz važeće mjere uvodi se:

a. Ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 22:00 sata;

b. Ograničavanje uslova rada ugostiteljskih objekata tako što je uz važeće epidemiološke mjere dozvoljeno da za jednim stolom i u objektu i izvan njega (terase, bašte i sl.) budu najviše dvije osobe; i

c. Obaveza striktnog poštovanja razmaka od najmanje jedan metar od stolice do stolice kada lica sjede za stolovima i okrenuti su leđima jedni drugima.

3. Između 800 i 1.199 uz važeće mjere:

a. Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotelâ;

b. Zabranjuje se okupljanje u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.

4. Veća od 1.200 uz važeće mjere:

a. Zabranjuje se izlazak iz objekta stanovanja od 22:00 do 05:00 (uz definisane izuzetke koji su važili i prilikom ranije mjere: djeca sa poremećajima iz autističnog spektra; lica koja koriste invalidska kolica, u pratnji jednog lica, najviše 60 minuta dnevno; lica koja obavljaju redovne radne zadatke u djelatnostima dozvoljenim naredbama; zaposlene kod stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava; lica koja pružaju usluge od javnog interesa, a nezamjenljiv su uslov života i rada građana (zdravstvo, inspekcijski organi policija, vojska, službe bezbjednosti, vatrogasne službe, komunalne službe, mediji – uključujući lica koja gostuju u medijskim emisijama, poljoprivredne djelatnosti na gazdinstvima i sl.), što se dokazuje potvrdom koju izdaje poslodavac; osobe koje njeguju lica koja usljed bolesti, stanja ili posljedica povrede nijesu sposobna da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti, što se dokazuje potvrdom koju izdaje izabrani doktor ovih lica; te lica koja izvode kućne ljubimce, najviše 60 minuta dnevno;

b. Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotelâ;

c. Zabranjuju se posjete po kućama lica koja nijesu članovi istog domaćinstva.

Stopu KI utvrđuje IJZ i objavljuje na svom Internet sajtu i to jednom sedmično, subotom prije podne. Primjena restrikcija zavisno od utvrđene stope KI, počinje trećeg dana od utvrđene stope KI odnosno ponedeljkom u 00:00 sati.

Odluka o eventualnom ublažavanju mjera donosi se po automatizmu svakih 14 dana u zavisnosti od kretanja vrijednosti stopa dok se analiza pooštravanja mjera vrši na sedmičnom nivou u skladu sa kretanjem stopa.

Prema trenutnim podacima, koji ne obuhvataju novooboljele koji će biti otkriveni do kraja današnjeg dana, najoštrije mjere od ponedjeljka počinju da se primjenjuju u Nikšiću, Beranama i Andrijevici, gdje će važiti zabrana izlaska iz objekta satanovanja od 22 do 5h, zabrana kućnih posjeta i zatvaranje ugostiteljskih objekata. Zabrana rada ugostiteljskih objekata i kućne posjete prema važećoj listi odnosi se i na Rožaje. U Budvi Podgorici i Pljevljima biće ograničen rad ugostiteljskih objekata.

20200925KITabelapoopstinama

Inspekcijski organi da pomno kontrolišu poštovanje mjera

Inspekcijski organi, kako na državnom tako i na lokalnom nivou, još jednom su pozvano da dosljedno i u kontinuitetu nadziru sprovođenje važećih epidemioloških mjera i da o rezultatima kontrola redovno izvještavaju javnost.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je predložilo da Ministarstvo zdravlja donese odluku o novčanoj nagradi zaposlenih u zdravstvu koji rade sa kovid pacijentima.

Usvojen je XVII Izvještaj Operativnog štaba za upravljanje donacijama o stanju na računu i isplatama sa računa.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.