IA: Osvještanje zgrade Opštine Budva može narušiti ustavno načelo odvojenosti vjerskih zajednica od države

IA: Osvještanje zgrade Opštine Budva može narušiti ustavno načelo odvojenosti vjerskih zajednica od države

Osvještanje zgrade Opštine Budva može narušiti ustavno načelo odvojenosti vjerskih zajednica od države i dovesti u nejednak položaj korisnike i korisnice javnih usluga i zaposlene u organima uprave, upozorio je Institut alternativa.

Podsjetimo, funkcioner Demokratskog fronta Marko Bato Carević izabran je juče za predsjednika opštine Budva nakon čega su zgradu opštine osveštali sveštenici Srpske pravoslavne crkve.

"Lokalna samouprava, bez obzira na političke partije koje osvoje većinu na lokalnim izborima, treba da služi svim građanima i građankama nezavisno od njihovih ličnih svojstava i uvjerenja", saopštio je Institut alternativa.

Podsjećaju da je Zakon o zabrani diskriminacije prepoznaje kao diskriminaciju, ne samo nejednako postupanje, već i davanje prvenstva određenoj  grupi. Takođe, osim faktičkog dovođenja u nejednak položaj, ovaj Zakon prepoznaje i mogućnost da određena, čak i prividno neutralna praksa, dovede u nejednak položaj određena lica ili grupe lica.
 
"Jučerašnji čin stavio je u prvi plan lična uvjerenja jedne političke grupacije, i to u momentu izbora predsjednika Opštine. Podsjećamo da je ova funkcija, iako uslovljena izbornim rezultatima, po slovu Zakona o lokalnoj samoupravi profesionalna. Činom izbora na ovu važnu funkciju, predsjednik Opštine naročito je dužan da omogući dosljedno poštovanje zakona i Ustava, i pošalje poruku građanima i građankama da su ravnopravni u ostvarivanju svojih prava pred lokalnim organima. To se odnosi i na zaposlene u lokalnoj samourpavi, koji se ne mogu dovoditi u povlašćen ili neravnopravan položaj, naročito ne zbog političke, nacionalne, rasne, polne ili vjerske pripadnosti ili po osnovu drugog ličnog svojstva.", upozoravaju iz Instituta Alternativa.
 
Izrazili su nadu da se ove i slične prakse neće ponavljati i da će se povući jasna linija razgraničenja između nečijeg političkog djelovanja i ličnih uvjerenja i potrebe da se najvažnije funkcije u javnoj upravi obavljaju na zakonit, profesionalan i nepristrasan način.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.