Foto: Ministarstvo odbrane

Pešić učetvovao na Danu višeg rukovodstva

"Crna Gora je jedan od lidera u projektu robe dvostruke namjene i nove tehnologije"

Generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane general-major Rajko Pešić učetvovao je na Danu višeg rukovodstva, u okviru projekta za sprječavanje širenja oružja za masovno uništenje („C-WMD Druga faza – strateški koncept“), a u organizaciji Centra za bezbjednosnu saradnju (RACVIAC), saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Kako dodaju, na sastanku je ocijenjeno da je prva faza C-WMD mreže postigla izuzetan uspjeh, s obzirom da je devet zemalja razvilo sveobuhvatan nacionalni okvir za borbu protiv proliferacije oružja za masovno uništenje.

"Predstavljena su četiri regionalna projekta C-WMD mreže: pregled proliferacionih rizika, sigurnost u domenu širenja biološkog naoružanja, program kontrole robe dvostruke namjene i novih tehnologija i procjena nastajućih trendova", kazali su iz Ministarstva odbrane.

Pešić je, u svojstvu predsjedavajućeg Multinacionalnom savjetodavnom grupom (MAG) RACVIAC-a, istakao značaj ovakvih inicijativa i projekata, dodajući da one okupljaju ne samo zemlje Jugoistočne Evrope, već brojne međunarodne subjekte širom svijeta, koji podržavaju jačanje dijaloga i bezbjednosne saradnje u ovom dijelu Evrope.

Predstavnici RACVIAC-a pozdravili su posvećnost Crne Gore jačanju kontra-proliferacionog sistema i istakli da je odnos Crne Gore odličan primjer onog što se želi postići u okviru C-WMD mreže, dodajući da je Crna Gora jedan od lidera u projektu koji se odnosi na robe dvostruke namjene i nove tehnologije.

"Pešić je potvrdio strateško opredjeljenje Crne Gore da dalje unapređuje zakonodavni i administrativni okvir u ovoj oblasti i iskazao uvjerenje da ćemo zajedničkim naporima nastaviti da podržavamo fundamentalne ciljeve RACVIAC-a, te unaprjeđujemo regionalnu saradnju koja je danas presudna za održavanje stabilnosti i prosperiteta našeg regiona", zaključuju iz Ministarstva odbrane.

Sastanak je održan on-line, imajući u vidu epidemiološku situaciju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.