KCCG

U KCCG se liječi 56 Kovid pacijenata

"Dinamika bolesti nepredvidiva, stanje pacijenata brzo promjenljivo"

Dinamika bolesti je toliko nepredvidiva i veoma često stanje Kovid pacijenta može veoma brzo da se promijeni, kazala je za Jutarnji program TVCG načelnica Odjeljenja za pulmologiju na Internoj klinici Kliničkog centra Crne Gore dr Jelena Borovinić Bojović.

Ona je saopštila da se u KCCG jutros liječi 56 Kovid pacijenata.

"Situacija nije zavidna, međutim što se tiče hospitalizovanih pacijenata mi se maksimalno trudimo da držimo pod kontrolom taj broj i čini mi se da za sada u tome uspijevamo. Kako će biti u narednom periodu to sada nije zahvalno da se kaže, ali svakako smo tu da pratimo stanje i reagujemo u svakom trenutku", navodi Borovinić Bojović.

Od 56 Kovid pacijenata, na Institutu za bolesti djece je jedan pacijent, a 55 u KCCG. 20 ih je u težem stanju na Internoj klinici, četiri u jedinici intenzivne njege, 16 u poluintenzivnoj, a jedan težak pacijent je na kardiohirurgiji u izolacionom apartmanu i intubiran. 

Od pacijenata na Internoj, četiri pacijenta u intenzivnoj jedinici je životno ugroženo, svi se nalaze na neinvazivnoj ventilaziji. Od 16 na poluintenzivnoj jedini, četvoro je takođe na neinvazivnoj ventilaciji i nestabilni.

Detev Kovid pacijenata, kako je kazala doktorka, je na visokim protocima kiseonika, a četiri na sobnom vazduhu.

"Šarolika je starosna grupa Kovid pacijenata i virus je pokazao da nema pravila, ali pacijenti starije životne dobi sa komorbitetima češće obolijevaju i teže prolaze. Virus ne bira po godinama i u Kliničkom centru trenutno se liječi zavidan broj pacijenata mlađe životne doba sa veoma teškim kliničkim slikama", kazala je Borovinić Bojović za TVCG. 

Nerijetko se, kako navodi, dešava da pacijent ujutru ima stabilne vitalne parametre, a da se to stanje brzo promijeni. 

"Dešava se da pacijent sa blažom kliničkom slikom bude primljen ujutro u bolnicu, već popodne ima ima na rendgenu pluća obostrnu difuznu upalu pluća, što je već životno ugrožavajuće stanje", navodi načelnica  Odjeljenja za pulmologiju. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.